BISTER UM

Telovadba: peterica za možgane

Stroka vse bolj poudarja ugodne učinke gibanja na kognitivne sposobnosti in preprečevanje nevrodegenerativnih bolezni: katere oblike rekreacije so najkoristnejše?
Fotografija: V rekreacijo bi morali vložiti od 60 do 70 odstotkov truda in tako možganom omogočiti najboljši izkoristek.
Odpri galerijo
V rekreacijo bi morali vložiti od 60 do 70 odstotkov truda in tako možganom omogočiti najboljši izkoristek.

Redna telovadba je eden temeljev zdravja in odpornosti, pri tem pa nikakor ne gre zanemariti njenega izjemnega učinka na delovanje možganov. Ne le da nam gibanje izboljšuje razpoloženje, bistri um in spodbuja izločanje hormonov sreče ter zadovoljstva, ampak dolgoročno odlično vpliva tudi na kognitivno zdravje.

Največ, kar lahko naredimo za možgane, je ohranjanje telesne pripravljenosti, poudarjajo strokovnjaki, ki vztrajno proučujejo pomembne vezi med gibanjem in vplivom tega na duševno zdravje, pozitivno naravnanost, spomin in tudi preprečevanje nevrodegenerativnih obolenj. Opazujejo spremembe v možganih med telesno dejavnostjo in po njej, količino kisika, ki doseže cerebralno tkivo, rast in povezovanje nevronov in še mnogo drugih dejavnikov, pri tem pa ugotavljajo, da ne učinkujejo vse oblike telovadbe enako, prav tako sta pomembna čas, ki ga namenimo gibanju, in intenzivnost vadbe oziroma napor, ki ga vložimo vanjo.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi rekreaciji namenili približno 50 minut trikrat na teden, a strokovnjaki poudarjajo, da se potrebna dolžina treninga razlikuje od posameznika do posameznika. To pomeni, da bi vadbo morali končati takrat, ko imamo še nekaj energije v zalogi, in ne takrat, ko smo že povsem izčrpani. Izogibamo se takšnim režimom, po katerih bi najraje samo onemogli obležali, po okvirnih ocenah bi morali v rekreacijo vložiti od 60 do 70 odstotkov truda in tako možganom omogočiti najboljši izkoristek. Predvsem prefrontalni skorji, ki je odgovorna za kognitivno delovanje in kratkoročni spomin, pri tem pa velja poudariti, da velja vadbo, če že ni del našega vsakdanjika, začeti postopoma in jo sčasoma podaljševati ter stopnjevati njeno intenzivnost.

Kot rečeno, enotnega recepta za vse preprosto ni, zato si mora vsak ustvariti zdravo rutino: v osnovi je priporočljiva kombinacija različnih vrst vadbe, od aerobne, raztezanja, dihalnih vaj do krepitve mišic, ključno pa je, da razvijemo režim, pri katerem bomo zmogli vztrajati, še bolje, uživati. V okvirčkih ponujamo nekaj predlogov, ki po mnenju izkušenih najugodneje delujejo na možgane in jih spodbujajo k dobrim rezultatom.

 

 
   

 

 
   

 

 
   

 

 
   

 

 
   

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije