GLASBA

Prireditev Kraški frajtonar je napolnila dvorano in razveselila številno občinstvo

Kraški harmonikarji, ki nastopajo doma in v tujini, so se predstavili. Medgeneracijska skupina Sivi panterji in mladi levi povezuje starejše glasbenike, ki svoje izkušnje prenašajo na mladi rod.
Fotografija: Vsi nastopajoči na Kraškem frajtonarju. FOTO: Olga Knez
Odpri galerijo
Vsi nastopajoči na Kraškem frajtonarju. FOTO: Olga Knez

Kulturno društvo Kraška harmonika iz Sežane, ki je bilo ustanovljeno leta 1986 in ga od lani vodi Petra Ružič Žvab, je v kulturnem domu v Lokvi organiziralo že 10. prireditev, ki so jo naslovili Kraški frajtonar.

Sivi panterji in mladi levi učijo drug drugega. FOTO: Olga Knez
Sivi panterji in mladi levi učijo drug drugega. FOTO: Olga Knez

Dvorana je bila napolnjena do zadnjega kotička, navzoči so bili tudi sežanski častni občan in lastnik domačega svetovno znanega Vojaškega muzeja Tabor Srečko Rože, častni član društva prof. Zoran Lupinc in predsednik domače krajevne skupnosti Robert Müllner. Zbrane je najprej pozdravila predsednica Petra Ružič Žvab in poudarila veliko zagnanost članstva društva, ki je bilo ustanovljeno pred skoraj štirimi desetletji pod vodstvom Ludvika Žiberne, ter uspehe, ki jih dosegajo na domačih odrih in v tujini. Predstavnik Občine Bled Jože Kosar jim je v imenu blejskega župana Tonija Mežana izročil spominsko darilo in jih povabil na srečanje harmonikarjev ob blejskem jezeru maja prihodnje leto: kraški harmonikarji so stalni gostje te množične prireditve.

Od najmlajših do svetovnega prvaka

V Lokvi so se predstavili člani posamezno kot tudi 20-članski harmonikarski orkester pod vodstvom Matica Štavarja. Orkester je srce društva in ponos Krasa, člani redno nastopajo v domači občini in drugod po Sloveniji ter tujini.

Lara Stopar je dobila srebrno priznanje na tekmovanju Lojzeta Slaka, državnem tekmovanju in na Zlati harmoniki Bleda. FOTO: Olga Knez
Lara Stopar je dobila srebrno priznanje na tekmovanju Lojzeta Slaka, državnem tekmovanju in na Zlati harmoniki Bleda. FOTO: Olga Knez

Pred leti je spontano nastala medgeneracijska skupina Sivi panterji in mladi levi, ki povezuje izkušene starejše glasbenike, ki svoje izkušnje prenašajo na mladi rod, ta pa jih plemeniti z novim znanjem. Na dogodku se je predstavila domača mlada skupina Grafiti, ki jo sestavljajo Lara in Jakob Stopar ter Maruša Müllner. Program, ki sta ga povezovali Anja Rože in 11-letna Lana Žvab, je obogatil letošnji svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko Marko Vatovec, ki ima svoj trio in ansambel Šorpreže. Marko, njegov mentor je prof. Lupinc, je obljubil, da bo v domači občini Hrpelje-Kozina v decembru pripravil praznično prireditev in zaznamoval tako pomemben dosežek na svetovni ravni.

Uspehi dežujejo

Ruben Žvab je bil srebrn na Bledu in državnem tekmovanju ter zlat na tekmovanju za zlato harmoniko Bleda in Avsenikovem tekmovanju. FOTO: Olga Knez
Ruben Žvab je bil srebrn na Bledu in državnem tekmovanju ter zlat na tekmovanju za zlato harmoniko Bleda in Avsenikovem tekmovanju. FOTO: Olga Knez

Mladi harmonikarji dosegajo lepe uspehe na tekmovanjih. Tako je Lara Stopar prejela srebrno priznanje na tekmovanju Lojzeta Slaka, državnem tekmovanju in na Zlati harmoniki Bleda. Blesteli so tudi Žiga Konestabo, Ruben Žvab in Grega Abram: Žiga je bil lani srebrn na tekmovanju za nagrado Lojzeta Slaka, Ruben pa na Bledu in na državnem tekmovanju ter zlat na tekmovanju za zlato harmoniko Bleda in Avsenikovem tekmovanju; tudi Grega je bil srebrn na tekmovanju Lojzeta Slaka, zlat na državnem, drugi v kategoriji na evropskem prvenstvu ter je prejel nagrado za najboljši nastop na reviji harmonikarjev v Izoli.

V goste so povabili gledališko skupino Turističnega, kulturnega in športnega društva Urbanščica iz Vremske doline s predsednico društva Mirjam Frankovič Franetič. Gledališčniki so zaigrali skeč z domačo tematiko Med ženami rudarjev in poželi velik aplavz. Prijetno vzdušje se je nadaljevalo še po uradnem programu ob zvokih kraške harmonike, petju, obujanju lepih spominov in smehu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije