NA JOŽEFOVO

Kralj venčkov se vrača na oder

Koncerti so nazaj! In Krčan Toni Sotošek po dveh letih znova pripravlja tradicionalni koncert.
Fotografija: V otroških letih je požel simpatije kot fant s klobukom.
Odpri galerijo
V otroških letih je požel simpatije kot fant s klobukom.

In čemu koncert na jožefovo, ko bo tudi pomladansko enakonočje ravno v Koprivnici? Ker je to rojstni kraj Tonija Sotoška, ki bo nastopil s svojo družino, na odru pa se bodo zvrstili tudi prijatelji in harmonikarji: Harmonikarji Boštjana Povšeta, učenci Glasbene šole Krško, Slovenski zvoki, Murni, Ansambel Potep, Ansambel Jarica, Koledniki z Rake, sevniške mažoretke, poseben gost bo Ivan Hudnik, za humor pa bo poskrbel Miro Klinc kot Klobasekov Pepi.

Sotoška, ki je v zgodnjih otroških letih požel simpatije kot fant s klobukom, po katerem je postal prepoznaven po vsej Sloveniji, je leta 1983 na Zlati harmoniki Ljubečna opazil nekdanji televizijec Mito Trefalt in ga povabil v priljubljeno oddajo Košnikova gostilna. Že leta 1986 in nato znova dve leti pozneje, ko je Toni štel natanko 18 let, je postal absolutni zmagovalec Zlate harmonike Ljubečna. Po služenju vojaškega roka je sodeloval z Borisom Kovačičem, ki ga je navdušil, da je z Romanom Hervolom in Francijem Arhom zaigral v triu, s katerim so nastopili v več televizijskih oddajah. Pozneje se je Toni posvetil poučevanju harmonike in danes se lahko pohvali, da se jih je pri njem zvrstilo okoli 700. Mnogi so postali uspešni glasbeniki, številni so na različnih tekmovanjih osvojili pokale in odličja. Samo na Zlati harmoniki Ljubečne so njegovi učenci osvojili več kot 60 zlatih in še enkrat toliko drugih plaket.

Toni Sotošek (desno) je s svojimi harmonikarji nedavno zaigral in zapel Jasni Kuljaj v oddaji Pri Črnem Petru. Foto: arhiv ČP
Toni Sotošek (desno) je s svojimi harmonikarji nedavno zaigral in zapel Jasni Kuljaj v oddaji Pri Črnem Petru. Foto: arhiv ČP

»Kljub vsem uspehom pa menim, da glasba ni merljiva, saj tudi komisije na tekmovanjih večkrat ne razsodijo pravično. Vsaka ušesa pač slišijo drugače in zato je biti član komisije večkrat zelo nehvaležno delo,« priznava Sotošek, ki diatonično harmoniko že 18 let poučuje tudi na Glasbeni šoli Marjana Kozine v Novem mestu. Še vedno ustvarja predvsem avtorske skladbe, za tekmovanja pa pogosto prireja ljudske v razne venčke narodnih. In teh je z učenci posnel že zelo veliko, izdal je tudi tri zgoščenke. Zato ni čudno, da Tonija mnogi imenujejo kralj venčkov. »Je pa v venčke vloženega veliko truda, zato se mi zdi prav, da so posneti in ohranjeni za zanamce,« pravi harmonikar, ki ima v zakonu z ženo Darjo štiri sinove Tonija, Matica, Miha in Jaka ter hčerko Evo. Seveda so podedovali glasbene gene, zato smo velikokrat priča tudi družinskim projektom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije