SKOZI ROV

Umrl nekaj metrov pred svobodo

Zapornik je prišel iz predora, a pozneje umrl. Letos so v zaporu odkrili že osem rovov.
Fotografija: Predor se je skrival pod straniščem.
Odpri galerijo
Predor se je skrival pod straniščem.

BOA VISTA – V zaporu brazilskega mesta Boa Vista je umrl 26-letni jetnik Judson Cunha Evangelista. Možakar je iz svoje celice izkopal 70 metrov dolg predor, umrl pa je, ko mu je manjkalo le še par metrov, najverjetneje zaradi pomanjkanja kisika. Kopati je začel pod svojim straniščem, prebil se je že mimo zidov zapora. Policija je skrivni predor odkrila v torek, potem ko se je Judson, ki je sedel zaradi umora, priplazil ven, kmalu za tem pa mu je postalo slabo in je umrl.

Kmalu za tem je vodstvo zapora Monte Cristo aktiviralo kar 150 policistov in ti so porabili sedem ur, preden so odkrili njegov predor. Pred smrtjo jim ga ni razkril, vendar so posumili na to, ker je bil prekrit s prstjo in je kazal znake pomanjkanja kisika. Očitno pa ni bil edini, ki se je domislil tovrstnega bega, saj so letos našli že osem predorov. Judson je moral svojega kopati več mesecev, le par metrov ga je ločilo od bližnjega gozda. V rovu je bilo več vreč s prstjo in električna žica, ki je vodila vse do konca, kjer je imel žarnico. Najverjetneje je nameraval sojetnikom zaračunati precejšnje zneske, nato pa organizirati skupinski beg. Oblasti so njegov predor že napolnile z betonom.

O zaporu Monte Cristo se je pisalo že januarja lani, ko je v njem izbruhnil krvav upor, v katerem je umrlo 30 jetnikov. Zdaj je v njem zaprtih 1400 ljudi, čeprav je namenjen za največ 750 zapornikov. Januarja letos je iz zapora pobegnilo 86 ljudi skozi 100 metrov dolg rov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije