FINSKA

Na osnovni šoli odjeknili streli 12-letnika! Mrtev en otrok, dva huje ranjena

»V streljanju je bilo poškodovanih več oseb. Osumljenec je v priporu.«
Fotografija: Incident na osnovni šoli, ki jo obiskuje približno 800 učencev, še preiskujejo, več podrobnosti o napadu za zdaj niso razkrili.  FOTO: X
Odpri galerijo
Incident na osnovni šoli, ki jo obiskuje približno 800 učencev, še preiskujejo, več podrobnosti o napadu za zdaj niso razkrili.  FOTO: X

Po streljanju 12-letnega učenca na osnovni šoli v mestu Vantaa na Finskem je eden od njegovih vrstnikov umrl zaradi poškodb, še dva pa sta huje ranjena, je sporočila tamkajšnja policija.

Policija je bila ob 8.08 po britanskem času poklicana zaradi incidenta v osnovni šoli Viertola v Vantai, potem ko so sporočili, da je bilo izstreljenih več strelov. Trije otroci so ranjeni. Policisti so potrdili, da so osumljenca pridržali. Osumljenec naj bi bil po poročanju lokalnih medijev mladoleten, star naj bi bil 13 let, prijeli pa so ga v bližini šole.

Številni učenci naj bi se med napadom skrili, drugi pa so staršem po telefonu povedali, da so bili priča temu, kar se je zgodilo. Oboroženi policisti so trenutno na prizorišču z drugimi pripadniki reševalnih služb.

Očividci so za finsko javno radiotelevizijo YLE povedali, da sta dve reševalni vozili zapustili prizorišče. Šola ima okoli 800 učencev, starih od 7 do 15 let, in 90 zaposlenih. Nahaja se v kompleksu, ki ponuja tudi posebne izobraževalne ure, poroča mirror.co.uk.

Policija je po navedbah finskih medijev sprva sporočila, da so vsi udeleženci streljanja mladoletni, kasneje pa je navedla, da gre za 12-letnike. Trije učenci osnovne šole v mestu Vantaa, ki leži približno 20 kilometrov severno od prestolnice Helsinki, so bili v napadu ranjeni in so jih prepeljali v bolnišnice. Po poročanju tujih tiskovnih agencij za zdaj ni znano, za kako hude poškodbe gre.

Incident še vedno preiskujejo

Incident na osnovni šoli, ki jo obiskuje približno 800 učencev, še preiskujejo, več podrobnosti o napadu za zdaj niso izdali. Starši učencev šole so po poročanju AFP navedli, da je učenec streljal v razredu.

Učenci so po napadu ostali v svojih učilnicah, starši pa so se zgrnili v šolo, kjer je zanje poskrbela policija, poročanje finske javne televizije Yle povzema AFP. Okoliške prebivalce je policija prosila, naj se izogibajo območju in ostanejo v svojih domovih, neznancem pa ne odpirajo vrat.

Finska notranja ministrica Mari Rantanen je na družbenem omrežju X zapisala, da se je dan začel "šokantno". »Lahko si samo predstavljam bolečino in skrb, ki ju trenutno doživljajo številne družine,« je dodala.

Finsko je več strelskih napadov na šolah pretreslo že v začetku tisočletja. Novembra 2007 je 18-letnik streljal na srednji šoli v mestu Jokela kakih 50 kilometrov severno od Helsinkov in ubil osem ljudi: ravnatelja, medicinsko sestro in šest dijakov. Napadalec je po napadu storil samomor. Leto zatem, septembra 2008, je na poklicni šoli v mestu Kauhajoki na zahodu Finske streljal 22-letnik in ubil deset ljudi. Kmalu zatem je tudi on storil samomor.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije