LAŽNA

Lažna zdravnica 22 let predpisovala zdravila

V Veliki Britaniji preverjajo izobrazbo tujih zdravnikov. Zalotili so jo, ko je poskušala ponarediti oporoko.
Fotografija: Sedela bo pet let. FOTO: Policija
Odpri galerijo
Sedela bo pet let. FOTO: Policija

LONDON – Britanska javnost je zgrožena, potem ko se je razkrilo, da je bila 56-letna Zholia Alemi lažna zdravnica, ki je neverjetnih 22 let službovala kot psihiatrinja. Ženska se je v Veliki Britaniji zaposlila leta 1995 in trdila, da ima diplomo Univerze Auckland na Novi Zelandiji.
Ženici je poskusila ukrasti milijon evrov in pol. FOTO: Fb
Ženici je poskusila ukrasti milijon evrov in pol. FOTO: Fb

V resnici se je prevarantka na šolo zgolj vpisala, nato pa že prvo leto prenehala študirati. Nihče ni preveril resničnosti njenih trditev, saj zakon Commonwealtha omogoča enostaven pretok delovne sile. Zdaj poteka obsežna akcija preverjanja kar 3000 tujih zdravnikov, ki službujejo v Veliki Britaniji.


Alemi je več kot dve desetletji brez ustreznega znanja zdravila na tisoče ljudi z duševnimi težavami, jim predpisovala zdravila in celo napisala strokovno mnenje o nekaterih posameznikih. Gre za žensko domnevno iranskega rodu. Zalotili so jo, ko je poskušala ponarediti oporoko starejše dementne ženske in ji ukrasti milijon evrov in pol. Sojenje se je nedavno končalo, sodnik pa ji je odmeril pet let zapora. V britanski javnosti je primer odjeknil šele konec minulega tedna, ko so podrobnosti s sojenja prišle v javnost.

Na leto je zaslužila približno 120.000 evrov in živela na veliki nogi, kupovala je športne avtomobile in pregrešno drage steklenice šampanjca. Po zgroženem odzivu javnosti je policija priznala, da trenutno preiskujejo ozadje početja lažne zdravnice.
Je še kdo oblekel belo haljo, pa je ne bi smel? FOTO: Guliver/Getty Images
Je še kdo oblekel belo haljo, pa je ne bi smel? FOTO: Guliver/Getty Images

Bojijo se, da gre za administrativno luknjo, ki so jo izkoristili tudi drugi prevaranti. Alemi je že večkrat prišla navzkriž z zakonom, nekatere bolnike je nezakonito silila v zdravljenje in vmes celo za 12 mesecev izgubila dovoljenje za opravljanje svojega poklica. Kljub temu ni nihče preveril njenega ozadja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije