V POŽARU

Zaradi viskija poginilo na tisoče rib

Zgorelo skladišče proizvajalca alkoholnih pijač. Onesnaženih 47 kilometrov rečnega toka.
Fotografija: Zakaj je zagorelo, še ni znano.
Odpri galerijo
Zakaj je zagorelo, še ni znano.

LOUISIVILLE – Reka Kentucky je polna mrtvih rib, na tisoče jih je poginilo, kriv pa je požar v skladišču burbona jim beam v Versaillesu v ameriški zvezni državi Kentucky, kjer je bilo 45.000 sodov viskija, natančneje burbona, je sporočilo podjetje Beam Suntory in še, da so na območje takoj poslali svetovalce za varovanje okolja in ekipe za čiščenje po požaru in izteku alkohola.
Število mrtvih rib bo naraščalo, dokler bo alkohol iztekal v reko.
Število mrtvih rib bo naraščalo, dokler bo alkohol iztekal v reko.

Zgorelo je več kot šest milijonov litrov priljubljenega burbona, ogenj so gasilci sicer pogasili – bali so se uporabiti preveč vode, da alkoholni iztek ne bi onesnažil bližnjih voda in zajetij pitne vode –, vzrok zanj pa še ni znan, po nekaterih informacijah bi lahko bile krive strele. Ranjenih ni bilo. Odgovorni so povedali še, da so v skladišče, ki ga še vedno čistijo, namestili sistem, ki preprečuje iztekanje vode.

Poleg tega so v reko Kentucky in Glenns Creek namestili opremo za prezračevanje ter povečali vsebnost kisika, da bi preprečili nadaljnji pogin rib. Toda število mrtvih, pravijo oblasti, bo naraščalo, dokler bo alkohol iztekal v reko. Odgovorni ves čas analizirajo vzorce vode in določajo njeno kakovost ter do kje sega alkohol.


Alkoholni tok je dolg skoraj 37 kilometrov, je sporočilo ministrstvo za okolje. Včeraj je alkohol dosegel reko Ohio, so sporočili in pristavili, da se z dotokom v več vode redči, a bi vendarle lahko povzročil težave na stičišču rek. Podjetje Beam Suntory je potrošnike pomirilo, da požar ne bo vplival na dostopnost burbona. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije