MASAKER

FOTO: Brutalno razkosali 16 žensk in otrok

Najmanj 24 ljudi je umrlo v obračunih med plemeni. Masakru v Papui Novi Gvineji kar ni videti konca.
Fotografija: Žrtev je najmanj 24. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Žrtev je najmanj 24. FOTO: Guliver/Getty Images

PORT MORESBY – Vsak dan je zaznamovan z nasiljem, nikoli ne veš, kje in kdaj se bo prelivala kri, so na smrt prestrašeni prebivalci province Hela v Papui Novi Gvineji, kjer že več dni samo preštevajo smrtne žrtve.

Spopadi med plemeni so vse bolj krvavi.
Spopadi med plemeni so vse bolj krvavi.

Napadi so posledica medplemenskega rivalstva, ki sicer ni nič novega, a je v zadnjem času najbolj vročekrvnim prekipelo in obračunom ni videti konca. V najhujšem napadu so morilci brutalno razkosali 16 žensk in otrok, starih od enega do petnajst let, dve ženski sta bili celo noseči. Žrtve so prepoznali po glavah, preostali deli telesa so bili razrezani na majhne kose in izmaličeni.

V provinci Hela je policija v polni pripravljenosti, na pomoč je priskočila tudi vojska, da bi poskušala zajeziti krvave obračune in ugrabitve, a se prebivalci bojijo, da njihova prisotnost ne bo ustavila nasilnih in besnih pripadnikov skupin, ki živijo v visokogorjih Papue Nove Gvineje. V Heli živi okoli 400.000 prebivalcev, med njimi pa so oblikovane skupine s samooklicanimi vodji in svojimi zakoni, ki naj bi jih nadzorovalo vsega le 60 policistov z občasno dodatno podporo vojske. Premier James Marape je storilcem sporočil, da bo z morilci obračunal neprizanesljivo, tudi s smrtno kaznijo, tragedije so ga prizadele še toliko bolj, saj so bile številne žrtve iz vasi Munima in Karida, ki sta v njegovem volilnem okrožju.


Točni vzroki za spopade še niso znani, najverjetneje pa gre za neporavnane račune iz preteklosti in spore zaradi nedorečenih mej med plemeni. Ta obračunavajo vse bolj nasilno, zadnja leta pa čedalje pogosteje uporabljajo tudi avtomatsko orožje in zažigajo domove. Večina prebivalstva se preživlja s kmetijstvom, in čeprav Papua Nova Gvineja beleži gospodarsko rast, se plemenski prebivalstvi nikakor ne zmorejo povzpeti nad prag revščine, kar napetosti le še stopnjuje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije