DROGE

Željko v avtu švercal 5 kil heroina

Željka Kovača na meji že dobili, ko je tihotapil cigarete. Pogajanja o večletni zaporni kazni, med 4 in 6 leti zapora.
Fotografija: Željko Kovač je prišel nevklenjen, z brisačo v roki, da si je brisal potno čelo. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Željko Kovač je prišel nevklenjen, z brisačo v roki, da si je brisal potno čelo. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Ko se je 61-letni Bosanec Željko Kovač iz okolice Banjaluke pred tremi meseci z osebnim avtom pripeljal na mejni prehod Obrežje, se je cariniku zdel znan. Pred časom ga je namreč že obravnaval, ko je tihotapil cigarete, takrat naj bi bil obravnavan za prekršek, Kovač pa je takšne pojave, da se mu je vtisnil v spomin. Tako so uslužbenci mobilnega oddelka Finančnega urada Novo mesto, ki so na meji opravljali redni nadzor, pod drobnogled vzeli kio rio slovenskih registrskih oznak, ki jo je vozil Kovač.
Prirejen prostor pod armaturko FOTO: Finančna Uprava Rs
Prirejen prostor pod armaturko FOTO: Finančna Uprava Rs

»Ker gre za osebo, ki je v preteklosti že tihotapila večjo količino trošarinskih izdelkov, je bila opravljena preiskava prevoznega sredstva, pri tem pa so bili pod armaturno ploščo najdeni paketi, oviti v pvc-folijo. Zaradi suma tihotapljenja prepovedane droge je bil iz enega paketa vzet vzorec za opravljanje testa na prepovedane substance. Preliminarni test je nakazal, da gre za prepovedano drogo – heroin. V postopku preiskave je sodeloval tudi vodnik s službenim psom,« so ob najdbi sporočili s Finančne uprave RS. O neobičajni prtljagi pod armaturo so seveda obvestili policijo.
 

Bunker za tihotapljenje


Del avtomobila pod armaturno ploščo je bil predelan, v njem je bil pravi bunker, prirejen za tihotapljenje. V prostoru so našli 10 paketov rjave snovi, ovite v pvc-folijo, v skupni teži 5539 gramov, droge je bilo nekaj manj – 4,854 kilograma. »Heroin je bil namenjen slovenskemu trgu ali trgu Evropske unije,« je na sodišču povedal višji državni tožilec Robert Renier in predlagal, da sodišče pridobi podatke, ali je bil Željko Kovač že kdaj obsojen v svoji državi.

Kovaču so ob najdbi, razumljivo, vzeli prostost, zdaj na sojenje čaka v priporu, a že ob prihodu na krško okrožno sodišče je bilo očitno, da ima resne zdravstvene težave, šlo naj bi za težave s srcem. Pred sodnikom Gojmirjem Pešcem je krivdo priznal, bi pa rad kaj več povedal o okoliščinah dejanja, bivanju v priporu in zdravstvenem stanju. Priložnost za to bo imel konec avgusta, ko bo znova prišel pred roko pravice, sodišče bo dotlej pridobilo podatke o njegovi predkaznovanosti.


Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi je zagrožena kazen do 10 let zapora, v tem primeru pa je bil govor o 4–6 letih zapora, na višino bo seveda vplivalo dejstvo, ali je bil že kdaj kaznovan. In prav gotovo tudi njegovo zdravstveno stanje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije