HUDO PREDRZNO

V Ljubljani na delu zlikovci: šele ko je odšel, je videla, brez česa vse je ostala

Žrtve so pretežno starejše osebe, ki jih zlikovci enostavneje zmedejo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Ajax9, Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Ajax9, Getty Images/Istockphoto

Policisti so bili v torek obveščeni o drzni tatvini na območju Šiške. V poročilu PU Ljubljana pišejo, da je neznani storilec s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev na domu zamotil starejšo oškodovanko, izkoristil njeno nepozornost in iz hiše odtujil denar. Oškodovana je za nekaj tisoč evrov. S kraja se je odpeljal z vozilom sive barve.

Storilec je moški, star okoli 35 let, visok okoli 180 centimetrov, je močnejše postave, okroglega obraza, oblečen v sive hlače in tanjšo jakno v sivi barvi. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Policisti PU Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.

»O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo,« taktiko zlikovcev opišejo policisti.

Občanom policija svetuje, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore: »Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi "stopijo samo za vogal". Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).«

Če kljub temu postanete žrtev kaznivega dejanja, policisti priporočajo, da takoj obvestite policijo na 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije