STRAŠNO

Ubil ženo, sodili mu bodo osmega marca

Ivan Grobin: Imam le tri kvadrate na britofu. Nič ne vidi, nič ne sliši.
Fotografija: Ivan Grobin trdi, da nič ne vidi in ne sliši. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Ivan Grobin trdi, da nič ne vidi in ne sliši. FOTO: Aleš Andlovič

MARIBOR – Pred skoraj natančno letom dni je 88-letni Ivan Grobin v stanovanju sredi Maribora ustrelil svojo 17 let mlajšo zunajzakonsko partnerico Ano Rambaher. Čeprav mu je sodišče na prvem sojenju prisodilo 20 let zapora, so višji sodniki sodbo zaradi procesnih napak razveljavili in včeraj so mu začeli soditi ponovno.
»Ne vidim vas, ne slišim vas, tak sem kot novorojenček. Nič ne morem,« so bile besede, s katerimi se je včeraj pred novim senatom, ki mu tokrat predseduje sodnica Andreja Lukeš, branil Ivan Grobin. Spomnimo, da je podobno taktiko ubral že na prvem sojenju, ko so ga iz zapora pripeljali na invalidskem vozičku. Podobno kot na prvem sojenju je tudi tokrat vehementno zavračal očitke, da je umor partnerice načrtoval in ji je življenje vzel naklepno. Včeraj se je venomer skliceval na svojo starost in na to, da ničesar ne sliši.
A roko na srce se je izkazalo, da upokojenec sliši, kar hoče slišati, in vidi, kar hoče videti. Poleg vsega si je privoščil še, da je na včerajšnjo obravnavo prišel brez slušnega aparata. Na vprašanje sodnice, zakaj je prišel brez slušnega aparata, je le odkimaval, kot bi hotel reči, da ničesar ne sliši in tako ali tako ni zmožen spremljati obravnave. A se je izkazalo, da še kako dobro sliši, kar hoče slišati. Tako je vprašanje sodnice o njegovem premoženjskem stanju slišal in sarkastično odvrnil: »Ničesar nimam – le tri kvadratne metre na britofu.«
Tožilstvo, ki ga zastopa vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič, je prepričano, da je obtoženi svojo partnerico ustrelil, ko je spala. Vzrok? Ana Rambaher naj ne bi upoštevala njegove zahteve glede delitve denarja od prodaje njene nepremičnine. Dela denarja namreč ni dala njemu, temveč ga je skrila, Ivanu Grobinu pa je rekla, da ga je dala hčerki. To ga je tako razjezilo, da jo je ustrelil. Na prvem sojenju je napletal, da je tragičnega večera streljal v prazno in sploh ni vedel, kje je njegova partnerica. Včeraj pa je na plan privlekel novo zgodbo in sodišče poskušal v nepovezanih stavkih prepričati, da obstaja neka ženska, ki je njegovi Ani grozila.
Povedi v včerajšnjem zagovoru obtoženega Grobina so bile nepovezane in z obravnavano zadevo nimajo nič skupnega. To je opazil tudi zagovornik obtoženega, odvetnik Tomaž Žiger. Opozoril je, da je nujno, da obtoženega ponovno pregleda psihiater in ugotovi, ali je Grobin sploh sposoben za sojenje. »Vzbuja vtis, da ne razume, čemu sedi na zatožni klopi,« je dejal odvetnik Žiger. Tožilec Darko Simonič je predlogu nasprotoval in spomnil na oceno psihiatra, ki je Grobina na začetku sojenja ocenil za zelo inteligentnega. Da bi se izognili zapletom, se je sodni senat odločil, da bo sodišče za ta primer znova angažiralo psihiatra, sojenje pa se bo nadaljevalo 8. marca.
Za Grobina je zelo obremenilno, da po tem, ​ko je streljal v partnerico in je bila ta še živa, ni takoj poklical pomoči. V policijski preiskavi se je zagovarjal, da si je hotel vzeti življenje in da je izgubil zavest. Res je, da je tudi sebi prizadejal strelne rane, a tožilstvo pripominja, da je 88-letnik vešč orožja, saj je bil v preteklosti sodelavec sekretariata za notranje zadeve in uprave javne varnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije