PREKO VSEH MEJA

Strojanovi z otročkom k zdravniku, nato zmlatili varnostnika

Po eni od obravnav je po sodniji odmevala klofuta.
Fotografija: Ni bila srborita le Elka, tudi njeni potomci so. FOTO: Boštjan Celec
Odpri galerijo
Ni bila srborita le Elka, tudi njeni potomci so. FOTO: Boštjan Celec

LJUBLJANA – Ko je varnostnik Zdravstvenega doma Šentvid Zoran Blažević sedel za svojo mizo, je zaslišal glasen prihod dveh vozil. Ven je stopil preverit, kaj se dogaja. Eno vozilo je parkiralo v redu, drugo pa je zapeljalo kar na intervencijsko pot in se ustavilo na njej. Iz njega je skočilo dekle z dojenčkom v naročju in kriknilo, da otrok umira. Napotil jo je do zdravnika, preostalim moškim, ki so izstopili iz tistega golfa ali peugeota, pa je naročil, naj vozilo umaknejo na parkirišče. In potem se je začelo.

Moral je k psihiatru

Pred kratkim pa tudi končalo s sodbo okrajnega sodišča v Ljubljani štirim Romom, ki so bili spoznani za krive, da so 9. avgusta 2017 na škodo varnostnika zagrešili kaznivo dejanje nasilništva. Že večkrat obsojeni 43-letni Igor Hočevar, ki je zaradi te zadeve že nekaj mesecev v priporu, je obsojen na leto dni zapora. Doslej štirikrat obsojeni 22-letni Brendo Bajt bo moral sedeti štiri mesece, še ne 19-letni Elvis Strojan je obsojen na pet mesecev pogojnega zapora, 20-letni Sandi Strojan pa na štiri mesece pogojnega. Na začetku postopka je bil obtožen še eden od potomcev Elke Strojan, in sicer Adrijan, a je krivdo že prej priznal ter jo odnesel s pogojno kaznijo.
Ko jim je varnostnik ZD Šentvid namreč ukazal, naj avto umaknejo z intervencijske poti, naj bi ga besedno napadli, ali je normalen, ter mu zapretili, da ga bodo ubili. V naslednjem hipu jih je zagledal, kako iz avta jemljejo palici, kovinsko in leseno (bejzbolsko), zaslišal pa je tudi pok, podoben strelu iz pištole. Prestrašil se je in se umaknil v dom, a so ga dohiteli, ga dobesedno stisnili v kot in peterica se je spravila nanj.
Organi pregona so jih s pomočjo posnetkov nadzornih kamer preganjali, da so Blaževića napadli, da je »majmun«, zabit in neumen, vpili, naj Jasno Strojan z bolnim otrokom spusti do zdravnika (čeprav je to že storil), potem pa ga je Adrijan z leseno palico udaril po levi strani telesa in Hočevar s kovinsko v spodnji del telesa.
Varnostnik, ki je utrpel udarnini prsnega koša in trebušne votline, je bil dva meseca na bolniškem dopustu, poiskati pa naj bi moral tudi psihiatrično pomoč.

Pustil Strojanovo, fasal klofuto

A ne le varnostnik, burnega prihoda članov družine Strojan in pri njih v Rojah živečih ljudi so se precej prestrašili tudi drugi pacienti in uslužbenci šentviškega zdravstvenega doma. Tina O. se je spominjala, da je slišala cviljenje gum, s čistilko sta stopili pogledat, kaj se dogaja, nato pa sta se na hitro zaklenili v recepcijo. »Tisti dan sem doživela tak šok, da sploh ne vem, kako sem prišla domov.« Medicinsko sestro Tino R. pa je ena od članic družine Strojan besedno napadla, jo ozmerjala, »kaj počnete z nami«, vzkliknila »mi imamo kole vedno s seboj«, nato pa se je le pomirila, ko jo je sestra hitela prepričevati, da so zaposleni v zdravstvenem domu le zato, da bi jim pomagali.
Napeto je bilo sicer tudi med sodnim procesom, na eno od novembrskih obravnav denimo ni prišel 22-letni Bajt. Njegov odvetnik je pojasnil, da mu je po prejšnji ena od ženskih prič primazala klofuto. Kot nam je pozneje povedal eden od drugih odvetnikov, naj bi počilo tako glasno, da je zvok odmeval po vsej sodniji. Šlo naj bi za ljubezenske zadeve, Bajt pa se razprave ni udeležil, ker »noče imeti več kontakta z družino Strojan«. Pri njih namreč ne živi več, saj se je razšel s partnerico iz te družine in ima novo družico. Strojanovih pa se menda boji, saj naj bi mu grozili.
Kar pa je v vsej zgodbi najpomembneje, po naših informacijah so punčki Jasne Strojan tedaj pomagali. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije