POLICIJA OPOZARJA

Slovenci pozor! Goljufi vam takole lahko izpraznijo račun (FOTO)

Policija v zadnjem obdobju zaznava povečano število zlorab plačilnih kartic komitentov slovenskih bank.
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

Policija v zadnjem obdobju zaznava povečano število zlorab plačilnih kartic komitentov slovenskih bank. V letošnjem leto smo zabeležili že več kot 380 prijav s skupno škodo okrog 960.000 evrov, velika večina zlorab pa se nanaša na pridobivanje podatkov kartic na spletu s t. i. phishingom.

Spletni goljufi na naključne telefonske številke pošiljajo kratka SMS obvestila ali elektronska sporočila, v katerih se predstavljajo v imenu slovenskih bank. V sporočilih lažno navajajo, da je potrebno potrditi svojo identiteto, sicer bo račun začasno izključen, ter prilagajo povezavo do spletne strani, kamor je potrebno vnesti podatke plačilnih kartic, davčno številko, telefonsko številko ipd. Če prejemnik takih sporočil dejansko vnese navedene podatke, jih lahko goljufi uporabijo za spletne nakupe, nakupe na prodajnih mestih in celo dvige na bankomatih ter na tak način v celoti izpraznijo bančne račune.

Primer t. i. phishing elektronske pošte. FOTO: Policija
Primer t. i. phishing elektronske pošte. FOTO: Policija

Banke ali hranilnice od svojih strank ne bodo nikoli zahtevale, da vnašajo svoje osebne podatke ali podatke o karticah v spletne povezave, poslane prek elektronskih sporočil ali sporočil SMS. »To je lahko prvi znak, da gre za prevaro,« pa poudarjajo v Združenju bank Slovenije. 

»Če dvomite v prejeto pošto ali ste v lažno spletno banko morebiti že vnesli svoje identifikacijske podatke, se nemudoma obrnite na kontaktni center banke ali svojega osebnega bančnika ter kartico blokirajte,« so še opozorili. 

Primer t. i. phishing SMS-a. FOTO: Policija
Primer t. i. phishing SMS-a. FOTO: Policija

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije