POGOJNA KAZEN

Priznal in obžaloval nesrečo

Emirju Doglodu med izkopavanjem z bagra padla nakladalna žlica in ranila sodelavca.
Fotografija: Zagovarjal se je sam. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Zagovarjal se je sam. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – »Žal mi je, da se je to zgodilo,« so bile včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču ene izmed redkih besed Emirja Dogloda iz Zenice v BiH, ki zaradi dela pri nas začasno živi v Dolu pri Ljubljani. Enaintridesetletnik se je pred sodnikom Tomažem Bromšetom znašel zaradi delovne nesreče, ki se je na delovišču ene od hiš v Igi vasi pri Cerknici zgodila 10. oktobra 2017.
Med delom se je z roke bagra snela nakladalna žlica. Fotografija je simbolična.
Med delom se je z roke bagra snela nakladalna žlica. Fotografija je simbolična.

Tistega dne je Doglod tam upravljal bager fiat hitachi EX 235 za izkop in nasipavanje materiala. Vse je potekalo tako, kot je treba, ob 13.45 pa se je zgodila nesreča, v njej se je huje ranil njegov sodelavec. Kriva je bila nakladalna žlica, ki je bila očitno tako slabo pritrjena na roko bagra, da se je snela in padla v izkopan kanal naravnost na gradbenega delavca. Ta je utrpel hujše poškodbe na obeh nogah.

Po prepričanju tožilstva je Doglod to storil iz malomarnosti, saj da se ni dobro prepričal, ali je žlica pritrjena, oziroma takrat ni ravnal s potrebno pazljivostjo, čeprav je poklicno usposobljen za upravljanje težke gradbene mehanizacije. Storil je torej kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti.
 

Oškodovancu ne bi plačal 6000 evrov


Doglod, ki se je zagovarjal sam, je krivdo na včerajšnjem predobravnavnem naroku priznal, tožilka Helena Zobec Dolanc je namreč v takem primeru predlagala izrek pogojne zaporne kazni v višini enega leta s preizkusno dobo treh let, ni pa priznal premoženjskopravnega zahtevka, ki ga je vložil oškodovanec. Ta je od njega pričakoval 6000 evrov, in sicer za pretrpljene duševne in telesne bolečine pa tudi za prestani strah.


Sodnik je oškodovanca v tem primeru napotil na pot pravde, glede kaznivega dejanja pa se je skoraj v celoti strinjal s predlogom tožilke in Doglodu izrekel enoletno pogojno zaporno kazen, le da je preizkusno dobo skrajšal na dve leti. Kot razlog je navedel dejstvo, da Dolgod doslej še ni bil kaznovan, dve leti preizkusne dobe se mu zdi primerno, da tovrstnih kaznivih dejanj ne bo ponavljal.
Sodnik Tomaž Bromše meni, da je dve leti dovolj dolga preiskusna doba. FOTO: Marko Feist
Sodnik Tomaž Bromše meni, da je dve leti dovolj dolga preiskusna doba. FOTO: Marko Feist

»Z drugimi besedami, da se boste drugič prepričali, ali je varno opravljati delo,« je sklenil sodnik. Sodba je pravnomočna. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije