ALEKS IN LUKA

Preiskava smrti dvojčkov: »Gospe dohtrci je uspelo spremeniti sodišče«

Objavljeno 15. oktober 2019 20.41 | Posodobljeno 15. oktober 2019 20.42 | Piše: Boštjan Celec

Zaslišanja so iz Trbovelj prestavili v Kranj. Osumljena je ginekologinja.

Datum predvidenega carskega reza je bil določen napačno, zato Aleksa in Luke ni.
TRBOVLJE – V vabilu je zapisano, da se morata zakonca Kristina Grebenc Sotošek in Simon Sotošek iz Hrastnika 28. novembra oglasiti na kranjski okrajni sodniji, kjer bosta zaslišana kot oškodovanca v kazenskopreiskovalni zadevi zoper osumljeno Majo Merkun.
image
Kristino in Simona bi morali že prejšnji mesec zaslišati v Trbovljah, a je osumljenka predlagala, naj preiskavo primera prevzame drugo sodišče. FOTO: MARKO FEIST

Kristina je vabilo objavila na facebooku in ob njem pripisala: »Gospe dohtrci je uspelo spremeniti sodišče. Zdaj bo zaslišanje v Kranju namesto v Trbovljah, upam, da ne bo tud tle kaj najdla. Upam, da tokrat zaslišanje le bo. Dovolj je bilo zavlačevanja, dovolj.«
 

Bilo je urgentnoPrenos krajevne pristojnosti naj bi namreč predlagala zdravnica ginekološko-porodniškega oddelka trboveljske bolnišnice Merkunova, ki naj bi zagrešila kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti.
Gospe dohtrci je uspelo spremeniti sodišče.


Okrajna sodnica iz Kranja Mateja Jereb je od zasavskih kolegov prevzela posamezna preiskovalna dejanja v tragični zgodbi, ki govori o Kristininih in Simonovih mrtvorojenih dvojčkih Aleksu in Luki januarja 2016. Tožilstvo namreč meni, da je za njuno smrt oziroma usodno prepozen carski rez morda odgovorna le ginekologinja, čeprav je bilo drugačnega mnenje častno razsodišče Zdravniške zbornice Slovenije I. stopnje. To je namreč sklenilo, da je poleg Merkunove odgovoren tudi nekdanji predstojnik ginekologije v bolnišnici Miroslav Jurca. Spoznali so ju za odgovorna, da sta zdravniški poklic opravljala v očitnem nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke, kar je imelo za posledico poslabšanje zdravja ali celo smrt pacienta.

V svetu kazenskega sodstva so se tožilci torej odločili, da bodo zahtevo za preiskavo vložili proti Merkunovi, ki je osumljena, da je z odlašanjem carskega reza povzročila smrt dvojčkov. Strokovni nadzor v trboveljski porodnišnici, ki so ga opravili predstavniki zdravniške zbornice, je sicer razkril številne nepravilnosti. Pokazal je, da bi zaradi dejstva, da je imela nosečnica določene zdravstvene težave in da je nosila dva otroka, nosečnost morali končati in carski rez opraviti v 34. tednu. Ta je bil ustno načrtovan za 37. teden nosečnosti, nosečnica pa je bila zaradi odsotnosti anesteziologov na poseg naročena šele v 38. tednu.
4
tedne prepozno je bil opravljen carski rez.


Iz strokovnega mnenja profesorja dr. Iztoka Takača izhaja, da je bil vzrok za odmrtje plodov najverjetneje placentarna insuficienca (nezadostno delovanje posteljice). Strinja se, da bi porod s carskim rezom morali načrtovati že za prej kot urgentnega in ne bi smeli čakati na razpoložljivost anesteziologov za elektivne carske reze. Zato je bil datum predvidenega carskega reza prepozen. 
Deli s prijatelji