BODITE PREVIDNI

Policisti prijeli moškega, ki je na bankomate nastavil posebno napravo

Po namestitvi naprave na bankomat je denar ostal v bankomatu, moški pa ga je nato odtujil. Tako je v samo v Ljubljani povzročil za okoli 3000 evrov škode.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/delo

V ponedeljek je varnostnik obvestil policiste, da se moški, ki se je zadrževal pri bankomatu na Celovški cesti v Ljubljani, obnaša sumljivo. Policisti so na kraju prijeli 45-letnega državljana Romunije in ugotovili, da je na režo bankomata namestil napravo, s pomočjo katere je pri dvigu denar ostal v bankomatu, osumljenec, ki je bil v bližini, pa je nato denar odtujil.

Osumljencu so odvzeli prostost, policisti pa so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je isti osumljenec skupaj s trenutno še neznanim storilcem v zadnjih dveh mesecih izvedel vsaj še 18 podobnih kaznivih dejanj na območju mesta Ljubljana. Z navedenimi dejanji sta povzročila za okoli 3000 evrov materialne škode. Osumljeni je bil zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj velike tatvine priveden k preiskovalnemu sodniku, ta je zanj odredil pripor.  

Kaj je cash trapping?

Policisti so pojasnili, da je cash trapping ali past za gotovino oblika zlorabe, pri kateri storilci na režo za izdajanje gotovine s pomočjo lepila oz. obojestranskega lepilnega traku namestijo letev, ki ovira izdajo gotovine in povzroči zagozditev gotovine v reži.

Pojasnijo, da žrtev ne bo opazila, da je kaj narobe, saj postopek dviga gotovine sicer poteka nemoteno in bankomat pozove uporabnika, naj vzame gotovino, a zaradi ovire pred režo za izdajo gotovine to seveda ni mogoče. Uporabniki običajno ne posumijo, da je kaj narobe. Pomislijo, da ima bankomat tehnično napako, in kraj zapustijo. Storilci nato pristopijo do bankomata in odstranijo »past« in si tako nezakonito prilastijo denar.

Kako je videti naprava, ki jo namestijo na bankomate, prikazuje spodnji posnetek. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije