Policija išče štiri moške, stare med 30 in 40 leti

Če postanete žrtev prevarantov, to sporočite policiji.
Fotografija: Policija išče štiri tatove. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Policija išče štiri tatove. FOTO: Leon Vidic, Delo

V torek okoli 12. ure so na območju Šiške štirje neznani storilci, ki so se predstavili kot delavci elektro podjetja, oškodovanko zamotili s pogovorom in jo odpeljali za hišo, med tem časom pa sta dva izmed njih vstopila v hišo, jo pregledala in ukradla gotovino. Z dejanjem sta povzročila za okoli 200 evrov škode.

Podobno kaznivo dejanje je bilo le pol ure pred tem storjeno na območju Medvod, kjer so prav tako štirje neznani storilci zamotili oškodovanko in ji iz hiše ukradli nadzorno kamero.

Policisti v obeh primerih še zbirajo obvestila za izsleditev neznanih storilcev in bodo o vseh znanih okoliščinah obvestili pristojno državno tožilstvo.

V obeh primerih gre za štiri moške, stare med 30 in 40 leti, ki so se s kraja odpeljali s svetlejšim osebnim vozilom, sivo zelene ali modre barve.

Ljudje še vedno nasedajo

Policijska uprava Ljubljana ob tem dodaja, da opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. »O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo, da so ljudje še vedno premalo
previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti, ki je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo,« policisti opisujejo način delovanja teh storilcev.

Občanom policija svetuje, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo. Ko jo zapustijo, pa naj ključ  vzamejo s seboj, četudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljale (znamko, barvo, tip in registrsko oznako vozila). 

Če kljub previdnosti postanete žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo na 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije