Poči tudi po sto letih

Zasavski potapljači našli podvodne eksplozive iz druge svetovne vojne.
Fotografija: Potapljači so nevarno najdbo našli naključno. FOTO: Pgd Trbovlje
Odpri galerijo
Potapljači so nevarno najdbo našli naključno. FOTO: Pgd Trbovlje

Druga svetovna vojna se je resda končala že pred 75 leti, a njeni duhovi strašijo tudi še tričetrt stoletja pozneje. Na spečo, a zato nič manj nevarno tovrstno najdbo so te dni naleteli v Zasavju. Podvodna reševalna služba Slovenije, RP Trbovlje, je pri vaji v reki Savi blizu termoelektrarne našla italijansko minometno mino kalibra 81 in strelivo iz časov NOB. Najdba je med Zasavčani vzbudila precej zanimanja. Kako so neeksplodirana ubojna sredstva prišla tja, ni povsem znano, so pa bila nekakšen speči vulkan.


Čeprav so bila potopljena v vodi toliko let, je večina zelo nevarna. Sicer tako dejavni zob časa jim ne pride preveč do živega in kljub mirovanju so še kako živa. Kdaj in kako so najbolj nevarna? »Če ni premikanja, je verjetnost detonacije zelo majhna ali skoraj nična. Premikanje, dotikanje sta zelo nevarni. Življenjska doba je zelo dolga. V Soči je ogromno zadev iz prve svetovne vojne, ki so še aktivne. Večino jih uničijo na poligonu za uničenje. Po Sloveniji je še veliko tega. V Zasavju niti ne, čeprav so tovrstne najdbe že seveda bile,« pravi vodja trboveljskega Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje mesto s poklicnim jedrom Simon Las, ki je tudi sam v vrstah potapljačev.
Mina je počivala na globini dveh metrov. FOTO: Pgd Trbovlje
Mina je počivala na globini dveh metrov. FOTO: Pgd Trbovlje

Najdba je bila naključna, med rednim usposabljanjem potapljačev, našli pa so jo približno 50 metrov pred mostom, ki vodi do termoelektrarne, na globini približno dveh metrov. Ekipa Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi je italijansko mino in več kosov streliva strokovno odstranila in odpeljala na uničenje. V Zasavju tovrstne najdbe sicer niso med najpogostejšimi v Sloveniji, to pa ne pomeni, da jih ni. Lani je bilo v Sloveniji sicer med 448 intervencijami najdenih 4077 kosov nevarnih ubojnih sredstev v skupni teži 7531 kilogramov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije