O Danijelovi smrti šele po koncu epidemije

Pred slabega pol leta v sosedskem sporu umrl 26-letnik. Čeprav gre za nujno zadevo, sojenja zaradi veliko udeleženih ni mogoče izpeljati varno.
Fotografija: Policisti so naslednje jutro iskali morilski nož. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Policisti so naslednje jutro iskali morilski nož. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Pred dvema tednoma bi se moralo začeti sojenje dvema mladeničema, 19-letnemu Sanatu Kovačiču in še ne 16-letnemu E. J. iz Rimša pri Krškem, zaradi uboja 26-letnega Danijela Brajdiča iz istega naselja, ki je zaradi hudih poškodb, prizadejanih z nožem, umrl 21. oktobra lani.

Pokojni Danijel Brajdič
Pokojni Danijel Brajdič
Sredi februarja je Sanat na krškem okrožnem sodišču že stopil pred sodnika, a krivde ni priznal, prav tako bi zdaj, ko naj bi se začelo sojenje, pred roko pravice pripeljali mladoletnika. Ker ta ni dopolnil niti 16 let, ga naši organi pregona, kot zahteva zakon, obravnavajo kot mlajšega mladoletnika, zanj bo zato tožilka predlagala vzgojni ukrep. Oba sta v priporu, sojenje je za nedoločen čas prestavil novi koronavirus. Na sodiščih sicer zdaj potekajo nujne zadeve, torej priporne. Prve dni karantene krško sodišče tako kot preostala ni imelo nobenih zaščitnih sredstev, torej ne mask ne rokavic, ki jih morajo v primeru obravnavanja zadeve zagotoviti ne samo sodnikom in sodnemu osebju, ampak tudi strankam, ki sodelujejo v postopku, zato so sprva preklicali vse, tudi nujne obravnave.

Sanat Kovačič na predobravnavnem naroku krivde ni priznal. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Sanat Kovačič na predobravnavnem naroku krivde ni priznal. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

»Sodišča na okrožju Krško imajo trenutno v delu 12 kazenskih zadev in dve kazensko preiskovalni zadevi s priprtimi obdolženci. V preteklih dneh smo prejeli dodatna zaščitna sredstva, zato že potekajo obravnave in zaslišanja v pripornih zadevah,« je pojasnil Gojmir Pešec, predsednik Okrožnega sodišča Krško. A v primeru sojenja Sanatu Kovačiču in mladoletniku je še ena ovira. »Glavna obravnava je bila preklicana, ker poleg pomanjkanja zaščitnih sredstev glede na velikost razpravne dvorane in število udeležencev tem ni bilo mogoče zagotoviti zadostnih varnostnih pogojev za preprečitev možne okužbe, še posebno zato, ker v tej zadevi sodi senat petih sodnikov, eden od obdolženih pa je mladoletnik,« je dodal Pešec. V sodni dvorani bo, če ne štejemo prič, sedelo 14 ali več ljudi, razpravne dvorane pa so relativno majhne. »To kazensko zadevo bom razpisal za prvo polovico maja, ko naj bi epidemija že prešla vrh. Zaenkrat je pripor obema podaljšan do 19. aprila, verjetno bo tudi podaljšan,« je še dejal sodnik Pešec, ki sicer tudi sodi v tej zadevi.


Tistega večera se je Danijel vrnil domov, zmotil ga je glasen lajež sosedovega psa, zato je sosedu in bratrancu Sanatu rekel, naj psa umiri, takrat pa ga je Sanat pozval, naj pride bližje, če si upa. Med njima je vzniknil prepir, začela sta se prerivati, v tistem pa je prišel še mladoletnik. Sanat je Danijela zagrabil, mladoletnik pa ga je z večjim kuhinjskim nožem zabodel v vrat tako, da je konica noža pogledala ven na hrbtni strani vratu, ko pa se je poškodovani sklonil, ga je zabodel še v hrbet. Danijel je izkrvavel takoj, umrl je v naročju partnerice, ki je bila v pričakovanju njunega petega otroka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije