AKCIJA

Rok Snežič pod drobnogledom NPU, nedavno ilegalno v BiH (VIDEO)

Preiskujejo več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije.
Fotografija: Rok Snežič. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Rok Snežič. FOTO: Roman Šipić

Na območju policijskih uprav Maribor in Koper opravljajo 23 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih ter izvajajo druge operativne aktivnosti, so sporočili iz NPU. Večer neuradno poroča, da preiskujejo davčnega svetovalca Roka Snežiča in nekatere člani družine Vuk. Snežič je namreč dolga leta svetoval nekdanjemu završkemu županu Miranu Vuku.

Iz NPU so še sporočili, da ob pomoči tujih varnostnih organov istočasno poteka tudi več hišnih preiskav na območju Hrvaške ter BiH.»V obsežni kriminalistični preiskavi, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, je osumljenih 19 fizičnih oseb. Preiskava se nanaša na sume zlorabe položaja odgovornih oseb v več gospodarskih družbah, ki so na škodo teh družb, ob pomoči slovenskih in tujih državljanov, pridobile za približno sedem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Nobena fizična oseba ni pridržana.«

Pri današnjih aktivnostih sodeluje 100 preiskovalcev NPU in kriminalistov iz policijskih uprav Maribor, Celje in Koper ter uprave kriminalistične policije. Za zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1 je zagrožena zaporna kazen do osmih let, za goljufijo po 211. členu KZ-1 pa do treh let.


»Vključena ni nobena politična stranka«


V. d. direktorice NPU Petra Grah Lazar je povedala, da je preiskave NPU začel leta 2018 na podlagi različnih prijav, do sedaj da so zbirali obvestila. Med preiskavo sodelujejo tudi s tujimi organi. Trenutno poteka še osem hišnih preiskav. Ali je med preiskovanci tudi Dijana Đuđić​, ki naj bi bila poslovno povezana s Snežičem, zaradi varstva osebnih podatkov ni mogla potrditi, prav tako zaradi interesa predkazenskega postopka ni mogla potrditi, ali je predmet preiskave tudi posojilo, ki ga je Đuđićeva pred leti dala stranki SDS. V predkazenski postopek ni vključena nobena politična stranka, je zatrdila v. d. direktorice.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas