PIROTEHNIKA

Neumnost brez primere: najstniki sredi Ljubljane ogrožali sebe in druge (FOTO)

Objavljeno 20. november 2020 17.44 | Posodobljeno 20. november 2020 21.45 | Piše: T. V.

Prav tako so pobirali petarde, ki niso počile.

Zasežena pirotehnika. FOTO: Policija
Bežigrajski policisti so v torek dvema 14-letnikoma, 13-letniku in 11-letniku zasegli več kosov petard. Opazili so jih, ko so uporabljali pirotehnične izdelke z močnim pokom, kljub temu da so bili v bližini kolesarji, naključni sprehajalci in sprehajalci psov.

image
Zasežena pirotehnika. FOTO: Policija
Policisti so jim zasegli skupno 106 kosov prepovedane pirotehnike, med katerimi je bilo tudi 24 kosov na videz neustrezne pirotehnike, iz katere se je zaradi iztrošenosti usipal smodnik, ki bi se ob uporabi lahko prenesel na roke otrok in jim povzročil hujše opekline. Prav tako so ponovno pobirali petarde, ki niso počile, misleč, da ni povzročen vžig, kar je skrajno nevarno.

Zoper dva 14-letnika bodo policisti zaradi kršitve zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih podali obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče, so sporočili iz ljubljanske policijske uprave.

Policisti ob tem opozarjajo, da nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), moti živali in onesnažuje okolje. Otroci in mladoletniki radi eksperimentirajo, preizkušajo svoje sposobnosti in pogum. S spreminjanjem pirotehničnega izdelka in nepazljivo uporabo se bistveno poveča možnost poškodb. Z 'iznajdljivostjo' lahko dosežejo, da nedolžen izdelek postane nevaren. Ne dovolite jim tega, saj so posledice lahko usodne. Policisti svarijo: »Ali so oslepitve, opečeni prsti, prestrašeni sosedi in
materialna škoda vredni poka petarde? Starši, bodite pozorni!«
Deli s prijatelji