SMRT V VINOGRADU

Nekdo bo odgovarjal za smrt Martina Jaušovca!

49-letnika je med kopanjem vinogradniških teras zasula zemlja. Poškodbe so bile tako hude, da je takoj umrl.
Fotografija: Kot vse kaže, bo nekdo le moral odgovarjati za Martinovo smrt.
Odpri galerijo
Kot vse kaže, bo nekdo le moral odgovarjati za Martinovo smrt.

MURSKA SOBOTA – Delovna nesreča, ki se je sredi novembra lani pripetila v vinogradu pod Jeruzalemom in v kateri je umrl vinogradniški delovodja, 49-letni Martin Jaušovec iz Jurovskega Dola, se, kot kaže, ne bo končala brez sankcij. Tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota Suzana Rauš nam je namreč potrdila, da Sektor kriminalistične policije PU Murska Sobota še vedno obravnava delovno nezgodo s smrtnim izidom, ki se je zgodila 16. novembra lani v Železnih Dverih v občini Ljutomer. "Z opravljenim ogledom kraja dejanja, zbranimi obvestili in pregledom razpoložljive dokumentacije so kriminalisti ugotovili, da obstaja sum storitve kaznivega dejanja povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti po 315. členu KZ-1. Zadeva je še v fazi preiskave," je pojasnila Rauševa. In ko bo preiskava končana, bo sledila kazenska ovadba na okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti. Za omenjeno kaznivo dejanje je krivcu zagrožena zaporna kazen od enega do 12 let.

Martina Jaušovca je zasula zemlja.
Martina Jaušovca je zasula zemlja.
Zasula ga je zemlja

Spomnimo. Bilo je dan po leopoldovem, ko se je temperatura na skrajnem severovzhodu države dvignila na okoli pet stopinj Celzija in so mnogi kmetovalci, predvsem vinogradniki, pohiteli h kmečkim opravilom. Med njimi so bili tudi delavci enega večjih slovenskih vinogradniško-vinarskih podjetij Dveri-Pax s Poličkega Vrha pri Jarenini, ki so urejali nove vinogradniške terase in vertikale v Železnih Dverih, tik pod domačijo nekdanjega mentorja resničnostnega šova Kmetija: Nov začetek, pokojnega Milana Belca. Žal pa se med delom, med prenovo vinograda, ni vse odvijalo po načrtih, saj se je ob 11.42 zgodila huda nesreča, v kateri je umrl eden najbolj odgovornih ljudi v omenjeni delniški družbi, delovodja Martin Jaušovec.
Nesreča se je zgodila med kopanjem vinogradniških teras.
Nesreča se je zgodila med kopanjem vinogradniških teras.

Policisti PU Murska Sobota so bili o nesreči obveščeni okoli poldneva. "Na gradbišču v Železnih Dverih se je na delavca usula zemlja. Na kraj nesreče so bili poslani reševalci in gasilci. Po prvih podatkih so ob lokalni cesti na relaciji Ljutomer–Železne Dveri delavci z delovnimi stroji kopali vinogradniške terase. Pri tem je delavca zasula zemlja in je takoj umrl. Smrt je potrdil zdravnik ZD Ljutomer. Teren zelo polzi, zato je dostop do poškodovanega otežen in nevaren," je najprej sporočila Rauševa. Po neuradnih podatkih, ki smo jih slišali na kraju dogodka, kjer si žalostni in strti sodelavci pokojnega niso upali ničesar komentirati, naj bi medtem, ko so delali terase, moškemu spodrsnilo, pri tem ga je zasula zemlja. Popolnoma zasutega so ga menda poskušali odkopati z bagrom, a žal mu ni bilo pomoči.

Bi nadzor nesrečo preprečil?

Poleg gasilcev, policistov in reševalcev so bili na kraju dogodka nekateri inšpektorji in poskušali ugotoviti, ali je vse skupaj potekalo v skladu z zakonodajo. Žal pa Martinu Jauševcu nobena ugotovitev ni več pomagala in tako se je poslovil na svoji najvišji ustvarjalnosti. Za seboj je pustil ženo in dva sinova. Kdo bo odgovarjal za njegovo smrt, je težko ugibati, slišati pa je, da lastniki vinograd obnavljajo brez ustreznih dovoljenj. Zato se nekateri sprašujejo, kje so bili organi, ki bi lahko preprečili nezakonit poseg v naravno okolje, in ali je sploh obstajal nadzor na "omenjenem gradbišču". Torej je še veliko neznank in zato tudi ne preseneča, da imajo kriminalisti pred seboj zelo zapleten primer. Prav ničesar ne želijo prepustiti naključju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije