GASILCI NA DELU

Odkrili krivca za zahteven požar nad Ajdovščino

Povzročil ga je domačin, ki je odložil pepel za hišo.
Fotografija: Okoli sto gasilcev se bori s požarom nad cesto Ajdovščina–Col. FOTO: Facebook, PGD Ajdovščina
Odpri galerijo
Okoli sto gasilcev se bori s požarom nad cesto Ajdovščina–Col. FOTO: Facebook, PGD Ajdovščina

Na pobočju Gore nad Ajdovščino so gasilci le pogasili zahteven požar. Požar pa naj bi po prvih ugotovitvah policije povzročil odložen pepel za podpornim zidom ene izmed stanovanjskih hiš na Colu, med katerim je bilo še žareče oglje.

Dean Božnik s PU Nova Gorica je pojasnil, da naj bi pepel odložil starejši občan, oglje pa je ponovno najverjetneje zaradi burje vzplamtelo in vžgalo suho travo ter grmičevje.

Ajdovski policisti bodo zanj uvedli prekrškovni postopek zaradi kršenja uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju. O dogodku je bilo obveščeno tudi državno tožilstvo v Novi Gorici, je še povedal Božnik. Policijska postaja Ajdovščina bo izdala odločbo o prekršku, globa za fizične osebe znaša med 200 in 600 evri.

Pogašen bo šele ob prvem dežju

Požar so ob pomoči helikopterja Slovenske vojske danes omejili, pogašen pa po besedah Mlečnika ne bo vse do prvega dežja.

Danes je požar gasilo prek 100 gasilcev iz štirih gasilskih zvez in poklicnih gasilcev iz Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina. Zvečer jih bodo zamenjali drugi prostovoljni gasilci, saj bo na območju morala ostati požarna straža.

image_alt
Hud požar nad Ajdovščino: na delu okoli 100 gasilcev (FOTO)

Požar je izbruhnil v nedeljo popoldne na nedostopnem terenu nad državno cesto Ajdovščina–Col. Od nedeljskega popoldneva se je požar razširil na več kot 50 hektarjev površine, gori predvsem travnato področje s podrastjem in posameznimi drevesi. Po Mlečnikovih besedah ni bilo nevarnosti za bližnja naselja niti za infrastrukturo, normalno je prevozna tudi cesta Ajdovščina–Col.

Na celotnem območju države je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja zaradi suše.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije