ODNESEL JIH JE PLAZ

Na Mali Mojstrovki plaz odnesel 5 ljudi, reševalci opozorili, da danes ne bi smeli v gore (FOTO in VIDEO)

Tri poškodovane so odpeljali s helikopterjem, dva z rešilcem.
Fotografija: Helikopter v akciji. FOTO: Grzs
Odpri galerijo
Helikopter v akciji. FOTO: Grzs

Na Mali Mojstrovki se je zgodilo huda nesreča. Snežni plaz odnesel pet oseb, smrtnih žrtev ni bilo. Uprava za zaščito in reševanje na spletni strani poroča, da se je gorska nesreča na območju Bovca zgodila ob 9.35 uri, policisti policijske postaje Bovec so bili o nesreči obveščeni ob 9.39 uri.

Reševalna akcija na območju Male Mojstrovke je bila zelo zahtevna. Gorski reševalci sedmih gorskih reševalnih postaj, in sicer Kranjske Gore, Mojstrane, Rateč,  Bovca, Kranja, Radovljice in Jesenic, so na varno spravili sedem oseb, med katerimi so tri osebe težje poškodovane, dve pa lažje. Dva udeleženca nista bila poškodovana. V reševalni akciji je sodelovalo 53 gorskih reševalcev. V pripravljenosti je bilo tudi 5 vodnikov s psi.

Reševanje je potekalo po klasični metodi, čeprav sta bila v pripravljenosti kar dva helikopterja, ki pa zaradi vremenskih razmer vse do 14. ure popoldan nista mogla poleteti. Polet jima je dopoldan preprečevala megla. 

Kako zahtevno je reševanje, razkrivajo posnetki in fotografije, ki so jih objavili na twitterju Slovenske vojske.

Okoli 14.15 pa so gorski reševalci sporočili, da je helikopter Slovenske vojske z združeno ekipo GRZS HNMP uspel v nadalje zdravljenje odpeljati oba težje poškodovana planinca. Po naših informacijah je helikopter nekaj minut pred pol tretjo pristal na strehi ljubljanskega kliničnega centra.

Reševalna akcija se je nadaljevala s helikopterjem Slovenske vojske z združeno ekipo GRZS - HNMP, ki je odpeljal še tretjega poškodovanega. Dva poškodovana pa so tudi že spravili v dolino in ju z reševalnim vozilom prepeljali do zdravstvene oskrbe. Kot so sporočili z GRZS, se je reševalna akcija okoli 16. ure zaključila.

Vremenske razmere neprimerne za tak vzpon

PU Nova Gorica so v poročilu zapisali, da je glede na prva zbrana obvestila skupina sedmih oseb odšla na Malo Mojstrovko po Župančičevi grapi. »Ko so prišli izven grebena, jih je odnesel snežni plaz v dolžini približno sto metrov. Pri tem so vse osebe utrpele telesne poškodbe, med njimi je bilo več oseb huje telesno poškodovanih. Na kraju dogodka so zelo slabe vremenske razmere in je slaba vidljivost (megla), reševanje ponesrečenih pa je zelo zahtevno in dolgotrajno.«

Policisti še dodajajo, da je bil poleg reševalcev GRS Bovec in Kranjska Gora in policistov gorske policijske enote PU Nova Gorica in PU Kranj aktiviran tudi helikopter slovenske policije. »O dogodku je Policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici). Policija nadaljuje z dodatnim zbiranjem obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine množične gorske nesreče.«

Kot je povedal podpredsednik GRZS Klemen Belhar, je bila akcija res izredna: »Bilo je zelo zahtevno reševanje, zelo zahtevne poškodbe, zelo zahtevne zimske razmere.«

Nesreča se je po vsej verjetnosti zgodila tik pod vrhom Župančičeve grape, verjetno je bila gor opast, ki je zgrmela dol, dva sta se ji izognila, ostalih pet pa je ta gmota, ki je medtem postala plaz, 150 metrov nižje odložila. 

Matej Brajnik, vodja gorske policijske enote, je povedal, da so bili poškodovani sicer opremljeni za zimski vzpon, se pa še ne ve, ali so šli gor kot alpinisti v navezah ali ne. Bila pa je organizirana skupina oziroma tečaj. Ker se še ni dalo pogovoriti z vsemi udeleženimi v nesreči, to še ni točno znano. Menda so bili na tečaju varne hoje v gorah. Brajnik je še povedal, da potekajo postopki ugotavljanja vzrokov za nesrečo, verjetno se bo ugotavljala tudi odgovornost.

Stopnja nevarnosti snežnih plazov po Agenciji RS za okolje sicer ni velika, je pa območje nevarno zaradi opasti in klož ter zaledenele podlage v sami strukturi snežne odeje, je posvaril Brajnik.

Po naših informacijah je bilo v takih razmerah vstopiti v to smer zelo neodgovorno. Izkušena alpinistka, s katero smo se pogovarjali, meni, da bi se morali tečajniki, ko so na Vršiču videli, da je zapadlo 20 centimetrov snega, obrniti in oditi domov. Razmere v gorah so še vedno zimske. 

Kot je dodal Belhar, oni ne ocenjujejo odgovornosti, ampak v današnjih razmerah bi bilo bolje, če bi vsi ti poškodovani ostali doma in praznovali veliko noč. Vreme danes za obisk gora ni bilo primerno. V gore se je treba odpravljati odgovorno, so še opozorili na tiskovni konferenci.

Reševalcem se je danes na vladnem profilu na družbenem omrežju Twitter zahvalil tudi premier Robert Golob. Kot je zapisal, se vsem reševalnim ekipam zahvaljuje za trud in požrtvovalnost v izredno zahtevni reševalni akciji. Poškodovanim je zaželel čim hitrejše okrevanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije