OČITAJO MU KAZNIVA DEJANJA

Leljak očitkov ne prizna

Radenski župan ni priznal obrekovanja, razžalitve in zaničevanja podjetnika Draga Mira.
Fotografija: Draga Mira so užalile Leljakove besede na seji občinskega sveta. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Draga Mira so užalile Leljakove besede na seji občinskega sveta. FOTO: Oste Bakal

Ker župan občine Radenci Roman Leljak pred nedavnim na predobravnavnem naroku ni priznal štirih kaznivih dejanj, ki mu jih očita zasebni tožilec Drago Mir oziroma njegovo podjetje za proizvodnjo, inženiring, trgovino in storitve ASD d.o.o. iz Boračeve, okrožni sodnici Nataliji Goldinskij Husar ni preostalo drugega, kot da razpiše glavno obravnavo.

Ta bi se že morala začeti, a je Leljak, ki doslej ni imel zagovornika, izkoristil zakonsko možnost in si ga najel. In ker je ta zahteval čas za pripravo obrambe, je začetek obravnave preložen na začetek novembra.

Želi, da mu sodi senat in ne sodnica posameznica. FOTO: Oste Bakal
Želi, da mu sodi senat in ne sodnica posameznica. FOTO: Oste Bakal
Podjetnik Mir Leljaku očita, da je na 9. redni seji občinskega sveta Radencev, 25. oktobra lani, storil več kaznivih dejanj na njegovo škodo. Šlo je za odstop od pogodbe o upravljanju in vzdrževanju širokopasovnega omrežja v občini Radenci, sklenjene med občino in podjetjem ASD leta 2013. Leljak naj bi takrat izrekel nekaj hudih kritik, ki da ne držijo. Vse to je objavljeno na spletni strani občine Radenci ter predvajano na Televiziji AS iz Murske Sobote in na kanalu youtube.
Župan naj bi Mira žaljivo obdolžil, ko je med drugim izjavil, da je bilo pri Akosu (Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije) zavedenih 332, v primopredajnem zapisniku pa 413 uporabnikov. Z namenom zaničevanja naj bi mu očital storitev kaznivega dejanja z besedami: »Glede na vse zadeve, ki so se odvijale, ima občina vse argumente, da bi lahko sama podala kazenske ovadbe zoper ASD, vendar tega ne bo storila ...« Zasebnega tožilca naj bi tudi obrekoval, ko je izjavil, da je ugotovil veliko finančnih neskladij in pomanjkanj, ki so imeli finančno posledico (okoli 60 %) za občino Radenci in posledice pri enakovrednem obravnavanju vseh operaterjev. Zaradi neutemeljenega odstopa od pogodbe, kot trdi zasebni tožilec, poteka tudi civilni postopek, v katerem Mir od občine oziroma župana zahteva visoko odškodnino zaradi izgube prometa.

Sicer je Leljak predlagal, da se mu glede na večje število dokaznih predlogov zasebnega tožilca določi ustrezen rok, da se bo o njih lahko izjavil. Predlagal je tudi, da sodišče vpogleda v računovodske listine občine, iz katerih bo razvidno 60-odstotno zmanjšanje stroškov poslovanja, ter primerja prejšnje in sedanje račune. Kot je dejal, so njegove izjave na seji slonele na podatkih iz uradnih listin in državnih organov.

Sodnica bo zaslišala stranki, ogledala si bo zapisnik in posnetke sporne seje ter kot pričo zaslišala občinskega svetnika Janeza Konrada. O preostalih dokaznih predlogih, samo zasebni tožilec jih je imel vsaj ducat, bo odločila v nadaljevanju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije