Kuril veje, zgorelo poslopje

Moški kurišča ni primerno zavaroval, zato se je ogenj razširil. S kotno brusilko zanetil požar na območju Idrijske Bele.
Fotografija: Kuril je veje v Stari gori pod Šentiljem, nato se je ogenj nenadzorovano razširil. FOTO: M. Š.
Odpri galerijo
Kuril je veje v Stari gori pod Šentiljem, nato se je ogenj nenadzorovano razširil. FOTO: M. Š.

Ker smo v teh dneh več doma, smo si vzeli čas za spomladanska opravila na vrtu. »Opažamo, da je zato veliko kurjenja v naravi. Ker je lepo vreme, bi lahko nastali požari, posledično pa bi to pomenilo uporabo interventnih služb, predvsem gasilcev in policistov,« opozarjajo na policiji. Sicer pa je od danes razglašena velika požarna ogroženost v naravnem okolju za vso državo (razen za območja pod snežno odejo), kar pomeni, da je prepovedano požiganje in kurjenje.

Zaradi nepazljivosti je v sredo dopoldne zagorelo v Stari gori pri Šentilju, kjer je 59-letni moški zakuril porezane smrekove veje. Ker kurišča ni ustrezno uredil in zavaroval, se je ogenj tudi zaradi močnega vetra razširil na leseno lopo oziroma garažo, last 57-letne domačinke. Poslopje, veliko okrog 50 kvadratov, je v celoti zgorelo. V njem je imela lastnica spravljenih okoli 10 kubičnih metrov drv, traktorsko prikolico, plug, škropilnico in pločevinasto posodo za bencin. Ko je poskušala imetje rešiti pred ognjem, se je opekla po rokah in obrazu. Z reševalnim vozilom so jo prepeljali v mariborski klinični center, njene poškodbe so opredeljene kot lažje. Škode je po nestrokovni oceni za okoli 10.000 evrov. Policisti bodo 59-letnika ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.


Z novogoriške policijske uprave poročajo o požaru v naravi na območju naselja Kanji dol v občini Idrija, gorelo je podrastje. Lastnik parcele je kuril travniško površino na svoji posesti, in čeprav je ogenj fizično varoval in kurišče obdal s kamenjem, je preskočil ter se razširil na travnato površino v obsegu 50 x 80 metrov. Gasilci PGD Črni Vrh so ga pogasili.

Zagorelo je tudi na območju naselja Idrijska Bela, kjer je 37-letni moški s kotno brusilko rezal kovinske profile rastlinjaka. Iskre, ki so padale po suhi travi, so zanetile ogenj. Moški ga je poskušal pogasiti, a neuspešno, saj se je zaradi vetra hitro razširil na večjo travnato in gozdno površino na strmem terenu nad Idrijsko Belo proti Čekovniku. Člani PGD Idrija in PGD Spodnja Idrija so požar lokalizirali in pogasili. Zgorelo je približno pet hektarjev podrastja.

V sredo dopoldne je zgorelo približno 50 kvadratnih metrov podrasti in trave med Colom in Predmejo v občini Ajdovščina. Požar so pogasili člani PGD Col in PGD Ajdovščina. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije