ŠENTJERNEJ

Kaj se dogaja na Dolenjskem? V banki šestkrat grožnja z bombo (FOTO)

Tarča je poslovalnica NLB v Šentjerneju.
Fotografija: Nekaj pred 14. uro so prejeli obvestilo o nastavljeni bombi v poslovalnici NLB v Šentjerneju. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Nekaj pred 14. uro so prejeli obvestilo o nastavljeni bombi v poslovalnici NLB v Šentjerneju. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Kar šestkrat so v banki v Šentjerneju od 20. aprila dalje prejeli grožnjo z bombo. No, enkrat pa je 'šaljivec' na elektronski naslov sporočil, da je v kuverti beli prah. Zdaj so očitno tovrstne grožnje postale že dnevna stalnica.
 

Prvič 20. aprila


Takrat je zavladala precejšnja panika, na pomoč sta prišla celo bombologa iz Ljubljane, ki sta pregledala notranjost banke, a nista našla nič nenavadnega oziroma sumljivega.
Prvič se je zgodilo 20. aprila. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Prvič se je zgodilo 20. aprila. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

V aprilu se je elektronsko sporočilo o bombi ponovilo še enkrat, prejšnji teden pa so morali zaradi takšnega lažnega alarma policisti in kriminalisti posredovati kar trikrat. In danes spet, so pa že prejšnji teden v varovanje vključili varnostnika, ki budno spremlja dogajanje v banki in okoli nje.

Morda je prav zato današnje sporočilo na elektronsko pošto nekaj pred drugo uslužbence opozorilo, da je bomba 20 metrov od banke. In znova so ukrepali, kot je treba v takšnih primerih: policisti so zaprli središče Šentjerneja, s tem tudi glavno cesto skozi kraj, pregledali so banko in okolico in lahko znova ugotovili le, da se nekdo prav nesramno šali in igra z varnostjo občanov. Kaj lahko bi namreč v istem času policiste drugje potreboval kdo drug, pa so morali biti tu.
 

Policija potrdila obvestilo o nastavljeni bombi


»Lahko potrdim, da smo danes, nekaj pred 14. uro, prejeli obvestilo o nastavljeni bombi v poslovalnici NLB v Šentjerneju. Prav tako drži, da smo v zadnjih tednih prejeli več takšnih obvestil,« je na naša poizvedovanja odgovoril Robert Perc z novomeške policijske uprave in dodal, da so policisti in druge interventne službe na kraju izvedli vse aktivnosti, predvidene za takšne primere.

»Po prvih ugotovitvah gre za lažne najave, ki pa so imele za posledico motnje v poslovanju bančne poslovalnice, oviran promet v okolici ter angažiranje sil policije, zdravstva in gasilcev. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost po 1. odstavku 309. člena kazenskega zakonika in povzročitve splošne nevarnosti po 2. odstavku 314. člena kazenskega zakonika. Za zlorabo znamenj za pomoč in nevarnost šteje tudi, če kdo lažno sporoči, da grozi nevarnost in sproži ukrepanje policije ter sil sistema zaščite, reševanja in pomoči. Zagrožena je kazen zapora do treh let. Po 2. odstavku 314. člena je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let,« je Perc pojasnil določbe kazenskega zakonika in kazni, ki grozijo temu 'šaljivcu'.
Kar šestkrat so v banki v Šentjerneju od 20. aprila dalje prejeli grožnjo z bombo. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Kar šestkrat so v banki v Šentjerneju od 20. aprila dalje prejeli grožnjo z bombo. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

»Sicer pa morajo policija in druge službe v primeru takšne informacije izvesti vrsto nalog za zavarovanje življenja in premoženja. Lažne naznanitve sprožijo nepotrebno angažiranje policije, zdravstva in gasilcev, ki ne morejo delovati na drugih področjih in območjih, kjer bi lahko bila njihova prisotnost bolj potrebna in primerna. Drugih podatkov zaradi interesa preiskave trenutno ne želimo posredovati javnosti. Policijska preiskava še poteka,« je še dodal Perc.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije