KAZEN

Eks minister napihal, za policaje prepozno

Boris Koprivnikar pokasiral 600 evrov kazni in osem kazenskih točk. Ni pa še znano, kdaj bodo sodili akterjem facebook zarote.
Fotografija: Koprivnikar je imel po srečanju s policisti »čuden občutek«. FOTO: MAVRIC PIVK
Odpri galerijo
Koprivnikar je imel po srečanju s policisti »čuden občutek«. FOTO: MAVRIC PIVK

Pred nekaj meseci so policisti na Škofjeloškem ustavili nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Voznik avtomobila naj bi napihal nad mejo dovoljenega ter zaradi tega pokasiral 600 evrov kazni in osem kazenskih točk. Kdo ve, kaj so na to porekli tisti policisti, ki naj bi že novembra 2015 poskrbeli za to, da je ravno na območju Škofje Loke patrulja ustavila tedaj aktualnega ministra Koprivnikarja in mu ponudila alkotest.
Sojenje policijskim sindikalistom še ni razpisano.
Sojenje policijskim sindikalistom še ni razpisano.

»Probaj Ločane v zasedo poslat, zihr bo pihnu,« se je glasil drzni predlog. In tudi je napihal – a le 0,25 promila, kar je v mejah dovoljenega. Tožilstvo pa je prepričano, da je šlo za zaroto policijskih sindikalistov v času, ko so ti od tedanje Cerarjeve vlade zahtevali 35 odstotkov višje plače za policiste, ravno Koprivnikar pa jim je v njenem imenu sporočil, da iz te moke ne bo kruha.
 

Na koncertu se ga ni napil


Medtem mineva 11 mesecev, odkar so na ljubljanskem okrožnem sodišču izpeljali predobravnavni narok proti domnevnim grešnikom, ki so jih poleg obtožbe doletele tudi izredne odpovedi delovnega razmerja: zatožno klop so si delili tedanji novomeški funkcionar Sindikata policistov Slovenije (SPS) Dušan Raj, predsednik SPS Zoran Petrovič, sindikalni zaupnik za ljubljansko regijo Vojko Marguč, kranjski predstavnik Denis Kadirić in namestnik koprskega predstavnika Miha Sakač.
Naslov, ki ga v Slovenskih novicah ni bilo.
Naslov, ki ga v Slovenskih novicah ni bilo.

To so bili glavni akterji afere, ki naj bi se 28. novembra 2015 dogovarjali, da bi ustavili tedanjega ministra za javno upravo in ga ujeli pijanega za volanom. Marguču in Petroviču obtožba očita kaznivo dejanje pomoči pri sprejemanju koristi za nezakonito posredovanje, Sakaču in Kadiriću kaznivo dejanje sprejemanja te koristi, Raju pa dajanje oziroma obljubljanje daril za nezakonito posredovanje. Vsi so krivdo odločno zavrnili. Ker se odtlej na sodniji ni zgodilo nič, smo tam pobarali, kdaj se bo začel sodni proces. Toda očitno še ne tako kmalu. »Po podatkih vpisnika datum glavne obravnave še ni določen,« nam je namreč odgovorila uradna govorka sodišča Mateja Jazbec.

Mojca Gruden s specializiranega tožilskega oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili sicer obtožencem očita dogovarjanje v zaprti skupini na facebooku, za katero so bili prepričani, da bo ostalo med njimi, a je pozneje nekdo, ki se je podpisal kot Jezni policist, v občila razposlal fotografije njihove korespondence. Marguč naj bi vedel, da ima Koprivnikar tistega novembrskega večera v Škofji Loki koncert s svojo glasbeno skupino OF. Padla naj bi ideja, da bi neposlušnega ministra ujeli v prekršku, ki bi zagotovo postal črn madež v njegovi karieri, morda pa bi ga celo stal stolček. Očitno so bili prepričani, da se bo proti domu vračal popolnoma pijan. »Če ga ujamejo in napiha, dam za večerjo patrulji. Vsi damo za večerjo ... Klanjam se temu, ki ministra zjebe ... Patrulja naj vrže oko na sovražnika.«


Marguč naj bi torej omenjenega večera pisal Kadiriću, Raju, Petroviču in Sakaču, kje bo Koprivnikar igral, in pripisal, da se koncert konča ob enih zjutraj. Kadiriću naj bi tudi predlagal, da pošlje policiste Policijske postaje Škofja Loka v zasedo in naj sledijo Koprivnikarju, ga ustavijo ter mu odredijo preizkus alkoholiziranosti. Pri tem pa naj bi z nasveti sodelovala tudi Sakač in Kadirić.
 

Odleteli iz policije, eden še upa


Potem ko naj bi Petrovič priskrbel fotografijo ministrovega avtomobila, sta škofjeloška policista David Oblak in Dejan Kelemen nekaj minut pred drugo uro zjutraj res ustavila Koprivnikarja, ko se je peljal s koncerta. Sledilo je veliko razočaranje. Sakač je objavil fotografijo rezultata alkotesta, na katerem je bila izpisana številka 0,12 (v mg/l): »Nimamo sreče ... Kaj pa droga? Ker ni glih gladek ... Škoda, da je bilo premalo ... Je na muhi ... Jebe nas, zdaj pač naj razmišlja.«


In še preden se je s fotografijami dopisovanja policijskih sindikalistov oglasil Jezni policist, je vse skupaj čudilo tudi ministra Koprivnikarja, ki je na enem od družabnih omrežij zapisal: »Korekten postopek, preverjanje dokumentov, alkotest ... nobenih problemov ... pa vendar imam čuden občutek, ker nisem storil nič narobe, s čimer bi pritegnil pozornost.«
Člana škofjeloške patrulje se v kazenskem postopku nista znašla, tožilstvo preganja le sindikaliste, saj ministra »policista nista ustavila zaradi zagotavljanja varnosti cestnega prometa ali prekrška, temveč zaradi interesa sindikatov«.

In medtem ko torej nekdanji policisti zanikajo, da bi poskušali zagrešiti sindikalno zaroto, je vseh pet doletela izredna odpoved iz krivdnih razlogov. Da je ta upravičena, je za štiri od petih odločilo tudi vrhovno sodišče, na katerem so ti vložili revizijo. Nekaj upanja pa še vedno ima odpuščeni Sakač, ki mu je na višjem sodišču uspelo s pritožbo, da mu je bila kršena pravica do zagovora, ker da poskusi vročitve pisne obrazložitve izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in vabilo na zagovor niso bili opravljeni skladno z zakonom o upravnem postopku.


V ponovljenem delovnem sodnem postopku je višje sodišče v Ljubljani izdalo sodbo, da je bil Sakač odpuščen nezakonito (torej bi ga moral delodajalec vzeti nazaj v službo in mu izplačati vse dohodke za nazaj). Toda državno pravobranilstvo je po poročanju Primorskih novic na vrhovnem sodišču uspelo z zahtevo za revizijo postopka, kar pomeni, da bodo morali višji sodniki znova odločati o tem, ali je bil Sakač odpuščen zakonito. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije