OGROMEN PLAZ

Dva sta mu ubežala, tretjega je odnesel

Deskar je ostal na površju plazu.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: AP
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: AP

VRTAČA – Vojaški helikopter je s policistom gorske enote in z ekipo za reševanje danes dopoldne na območju Vrtače reševal smučarja, ki ga je odnesel plaz, o čemer smo že poročali. Iz Policijske uprave Kranj so sporočili, da je deskar utrpel telesne poškodbe.

Zgodilo se je na južnem pobočju Vrtače, ki je plazovito območje. V kritičnem trenutku so se tam zadrževali trije deskarji. Dva sta pobočje presmučala, ob zadnjem pa se je utrgal plaz suhega snega, dimenzij okoli 60 metrov in dolžine prek 300. Po približno 300 metrih sta se plaz in deskar, ki je uporabil plazovni nahrbtnik, ustavila.

Deskar je ostal na površju in je utrpel telesne poškodbe, kljub zelo hitremu prihodu reševalne ekipe na kraj pa je bil že podhlajen. Po prvih podatkih življenje deskarja zaradi poškodb ni ogroženo.

Sneg se na tem območju še ni preobrazil, pod človeško težo pa se je udiral za več kot meter, kar je oteževalo reševanje.

Policisti opozarjajo na uporabo priporočene opreme, hkrati pa opozarjajo, da je kljub nižji stopnji nevarnosti plazov na izpostavljenih območjih tveganje še vedno zelo veliko. Zelo tvegane razmere so tudi na območju Begunjščice: »Zato opozarjamo na veliko previdnost in izogibanje območjem, ki so ali bi lahko bila nevarna, ter na upoštevanje osnovnih pravil gibanja v gorah (peš, z desko ali s smučmi).«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije