PODAJŠAN ZAPOR

Z enim udarcem trojni zlom

Alešu Koscu skoraj 9-letno zaporno kazen podaljšali za 7 mesecev. Poškodoval je sojetnika Janeza Koco - Bunko.
Fotografija: Aleš Kosec je močno udaril sojetnika.
Odpri galerijo
Aleš Kosec je močno udaril sojetnika.

Tistega soparnega poletnega večera je bilo na oddelku tri našega največjega zapora na Dobu pestro. Skupina obsojencev je kartala in se zabavala, a tudi igra lahko včasih preraste v konflikt, celo pretep, ki se je za enega od udeležencev končal v bolnišnici, za drugega pa znova na sodišču. Dva stara znanca črne kronike sta se torej pred dvema letoma, bil je 12. avgust, ura pa večerna, okoli pol desetih, sprla in stepla. Zadnji udarec je prizadejal Aleš Kosec iz Gazic pri Brežicah, na tleh pa je obležal Janez Koca - Bunka z Lokev pri Črnomlju. Kosec je udaril tako močno, da je Bunka dobil trojni zlom ličnega loka. Moral je v bolnišnico, Kosec pa je zaradi povzročitve hude telesne poškodbe sedel na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča.

Nič ne dela, le razmišlja

»Priznam, ja,« je pritrdilno odgovoril sodnici Betki Šimc, ko ga je pobarala o krivdi. Ne prizna pa premoženjskopravnega zahtevka, ki ga je vložil Bunka, ta zahteva 15.000 evrov. »Vendar se je pripravljen pogovarjati o odškodnini,« je pojasnila njegova zagovornica po uradni dolžnosti, odvetnica Marija Vrisk. Kosec je opisal, v kakšnih razmerah je odraščal. Ima štiri brate in dve sestri, ki mu tako kot starši pomagajo. V zaporu se je trudil in v treh letih končal osnovno šolo, tudi delal je, za svoje delo je dobil nagrado od 80 do 100 evrov, zadnje štiri mesece pa ne dela. Zakaj? Ker razmišlja, da bi nadaljeval šolanje, čeprav mu poklica, kot sta obdelovalec kovin in mizar, ne dišita. Ampak razmišlja pa. In ker ne more delati dveh stvari hkrati, torej se šolati in delati, zdaj ne dela nič. Zgolj razmišlja. »Ko bom prišel na prostost, želim delati, in ne bi rad spet zašel v težave,« je obljubljal sodnici, ki ji je povedal, da se mu bo kazen iztekla enkrat leta 2024, če je to prav izračunal.


Leta 2016 mu je namreč sodišče izreklo enotno kazen osem let in devet mesecev, grehov pa ima menda veliko, od groženj, poškodovanj tuje stvari, tatvin, povzročitve lahke telesne poškodbe, zelo popisan kazenski list je torej privedel do tako visoke kazni. In ko je Bunko udaril, so mu vzeli še pravice, ki si jih je prislužil z lepim obnašanjem v zaporu, tudi izhode, zanimivo je, da je sojenje spremljal z vklenjenimi rokami.
Janez Koca - Bunka se je tokrat znašel v vlogi žrtve. FOTOgrafiji: Tanja Jakše Gazvoda
Janez Koca - Bunka se je tokrat znašel v vlogi žrtve. FOTOgrafiji: Tanja Jakše Gazvoda

»Dogodek se je zgodil v pretepu, zato se je Kosec zavedal svojega ravnanja,« je opozoril višji državni tožilec Bojan Avbar in predlagal kazen osem mesecev zapora. Za takšno ravnanje je zagrožena kazen od pol leta do pet let zapora, sodnica pa je bila nekoliko manj stroga in Koscu izrekla sedem mesecev zapora. »Takšno početje je hudo ogrožanje življenja in huda nevarnost za tistega, ki udarec prejme. Tega si ne bi smeli privoščiti.

Če je že nastal konflikt, bi morali poklicati paznike ali pa bi se morali umakniti,« mu je svetovala sodnica in opozorila, da ga niti dolgoletna kazen ni spametovala. »Niste bili prvič v zaporu in niste novinec, in vendar ste se spustili v konflikt,« mu je požugala, Kosec pa je pojasnil, da sicer ni takšne narave, da bi se tepel, zgodilo se je pač in zdaj mu je žal. »Sploh se ne spomnim, da sem ga udaril, vem samo, da me je napadel, jaz pa sem se branil,« je pojasnil. Udarec s pestjo je bil tako močan, da je Koca priletel neposredno pred noge pravosodnega policista. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije