NEZAKONITI LOV

V naših jamah nezakonito lovijo hrošče, vredne več sto evrov

Prodajajo jih na borzah žuželk.
Fotografija: Kdo v jamah nastavlja pasti redkim in zaščitenim hroščem? FOTO: zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Kdo v jamah nastavlja pasti redkim in zaščitenim hroščem? FOTO: zaslonski posnetek

Policisti postaje Kozina so bili konec tedna obveščeni o postavljeni vabi – pasti, namenjeni nezakonitemu lovu zaščitenih jamskih hroščev, ki je bila nastavljena v eni od kraških jam na območju občine Hrpelje - Kozina.

Gre za stekleno vabo (lonček), v katero krivolovci nastavijo prenasičeno solno raztopino, ki ujete živali takoj primerno konzervira, zato so lahko pasti v jami nastavljene dlje časa.

V past se je ujelo več različnih jamskih hroščev, vendar vrsta teh hroščev policistom še ni poznana, ugotavljali jo bodo strokovnjaki na biotehnični fakulteti.

Policija storilca nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami še išče. Za tovrstno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od treh do petih let.

Med temi hrošči gre najverjetneje tudi za eno najbolj iskanih vrst med zbiratelji in preprodajalci, hrošča z znanstvenim imenom Anophthalmus hitleri oziroma hitlerjev brezokec, ki spada med ogrožene vrste in je zavarovan z uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Hrošč na črnem trgu, na t. i. borzah insektov, doseže vrednost več sto evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije