SMRT V GORAH

Umrl med slikanjem polne lune

Našli mrtvega Tolminca, v soboto so se pri zdrsu trije poškodovali, trije pa zaplezali Ponesrečenec na Mali Mojstrovki je bil obut kar v superge.
Fotografija: Žabiški Kuk je bil usoden za planinca iz Tolmina. FOTO: Gore-Ljudje
Odpri galerijo
Žabiški Kuk je bil usoden za planinca iz Tolmina. FOTO: Gore-Ljudje

TOLMIN, KRANJSKA GORA, BOHINJ, SOLČAVA • Gorski reševalci GRS Tolmin so dopoldne na območju Žabiškega Kuka našli od sobote pogrešanega planinca, 52-letnega Renata iz Podljubinja v občini Tolmin.

Zanj je bil usoden zdrs na grebenu med Žabiškim Kukom in Voglom, njegovo negibno telo je v globeli na območju planine Razor prvi opazil eden od mimoidočih planincev. Truplo je v dolino prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske. Na Policijski upravi Nova Gorica so povedali, da je nesrečnik zdrsnil in drsel po strmem pobočju okoli 200 metrov.
Planinec, ki je zdrsnil pod Malo Mojstrovko, je bil obut v superge! FOTO: GRS Kranj
Planinec, ki je zdrsnil pod Malo Mojstrovko, je bil obut v superge! FOTO: GRS Kranj

Izvedeli smo, da je bil zelo izkušen in dobro opremljen planinec, nesreča pa se mu je zgodila že v soboto zvečer, ko se je odpravil na nočni vzpon na Žabiški Kuk, da bi fotografiral polno luno. Kot nam pove tolminski gorski reševalec Miljko Lesjak, ki sicer ni sodeloval v reševalni akciji, so razmere na tem območju kljub malo snega smrtonosne, saj je do vrha kopno, na severozahodno stran pa je sneg trd kot beton.
 

Zmanjkalo jim je vrvi


Zadnja leta se slovenski gorski reševalci, člani Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), soočajo z izjemno velikim povečanjem števila intervencij v gorah, a to je doslej veljalo predvsem v poletni sezoni, ko se domačim ljubiteljem gora pridružijo še mnogi tujci. Pretekli konec tedna je pokazal na nov fenomen – slovenske gore tudi pozimi postajajo pravi zabaviščni park za neizkušene in neopremljene ljubitelje gora. Ti ne poznajo zimskih zakonitosti visokogorja in mnogi podcenjujejo nevarnosti. Pred smrtno nesrečo na Tolminskem v soboto je tako v samo nekaj urah zaradi pomanjkljive opreme, neizkušenosti ali nepazljivosti skorajšnji smrti ušlo kar šest ljudi.
Gorski reševalci opozarjajo na veliko nevarnost, ki te dni preži v visokogorju. FOTO: GRS Kranj
Gorski reševalci opozarjajo na veliko nevarnost, ki te dni preži v visokogorju. FOTO: GRS Kranj

Začelo se je opoldne v Bohinju, kjer je na poledenelem pobočju Raskovca zdrsnil planinec in se poškodoval. Slabe pol ure pozneje, ob 12.33, je v Turskem žlebu med sestopom na Okrešelj zdrsnilo planinki, nato so jo s helikopterjem odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.32 je na melišču na pobočju Male Mojstrovke zaradi neprimerne opreme zdrsnil planinec in si poškodoval glavo. Obut je bil v superge in oblečen v oblačila za v mesto! Deset minut pozneje, ob 15.41, je sledil nov klic na 112, v severni steni Razorja so se zaplezali trije plezalci, ki niso imeli dovolj vrvi za sestop, zato so poklicali na pomoč.
 

Facebook in instagram planinstvo


»To, kar se zadnje čase dogaja v hribih, je res neverjetno. Kot je videti na družabnih omrežjih, mnogi hodijo v gore samo zato, da delajo fotografije in jih objavljajo, ali pa malo pogledajo na facebook in vidijo, kje je lepo, in še oni gredo tja, čeprav nimajo izkušenj. To je zdaj instagram in facebook planinstvo, kar bo mnoge pokopalo. Te dni je v hribih toliko ljudi kot v ljubljanskem BTC, Vršič je čisto zaparkiran, kot poleti. Med vsemi jih je mnogo neopremljenih. Modno je, na primer, da se v hribe teče, in to v supergah.


Nekateri se lotevajo hitrostnih rekordov, tako je na primer Španec Kililan Jornet Burgada na Mont Blanc pritekel v par urah in to v supergah. Mnogi so ga posnemali, zato je tamkajšnji župan uvedel kazni za tiste, ki se podajo na Mont Blanc v supergah. Tudi v naših gorah je veliko takšnih. Za vzpone te dni potrebuješ 12-zobe dereze, čelado in cepin, moški, ki je zdrsnil v Mojstrovki, pa je imel navadne superge,« opozarja Klemen Gričar, gorski vodnik in gorski reševalec GRS Kranjska Gora.
 

Gorski reševalci zgroženi


Poškodovani planinec v supergah, ki je zdrsnil na pobočju Male Mojstrovke, je imel velikansko srečo, da je po drsenju po ledu, kjer je dobil izjemno hitrost, zdrsnil v rušje, in ne v skalo. Druga velika sreča pa je bila, da so bili prav v bližini gorski reševalci GRS Kranj oziroma Alpinističnega odseka Kranj, ker so tam imeli vajo oziroma usposabljanje v zimski tehniki in so mu lahko takoj priskočili na pomoč.


»Ravno smo končali vajo, ko pogledamo gor in ga vidimo, kako je z velikansko hitrostjo drsel navzdol. Pridemo do njega in nismo mogli verjeti svojim očem. Brez heca, obut je bil v navadne teniske, na njih pa tiste derezice z verigami, ki so za na Šmarno ali Kriško goro, ne pa za te razmere. Poleg tega ni imel ne čelade in ne cepina, tudi oblečen je bil bolj za v mesto kot za v hribe. Mi smo se samo spogledovali in mu seveda pomagali, bilo pa je že prav tragikomično. Prav tako je bil slabo opremljen njegov kolega, ki je imel prave dereze, vendar samo palice, in ne cepina. To je, kot že leta opozarjamo, smrtno nevarno, saj se ob padcu ne moreš ustaviti. Včasih se res neumno počutimo, ko naletimo na ljudi, ki tako podcenjujejo gore,« so nam zgroženi povedali kranjski gorski reševalci. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije