PREREZAL NAPELJAVO

Razstrelil stanovanje, krivde ne prizna

Anđelko Kordić prerezal plinsko napeljavo in povzročil uničujočo eksplozijo.
Fotografija: Eksplozija je poškodovala tudi bližnjo okolico bloka. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Eksplozija je poškodovala tudi bližnjo okolico bloka. FOTO: Tadej Regent

MARIBOR – Dobrega pol leta po uničujoči eksploziji v stanovanjskem bloku na naslovu Ulica bratov Greifov 18 na Pobrežju se je včeraj na mariborskem sodišču začelo sojenje 52-letnemu Anđelku Kordiću. Možakarju obtožnica očita povzročitev splošne nevarnosti, saj si je z eksplozijo v svojem stanovanju poskušal vzeti življenje, a je udarni val dodobra poškodoval tudi druga stanovanja v bloku. Kolikšna je skupna škoda, nam še včeraj ni uspelo izvedeti, saj po naših informacijah niti sodišče še ni pridobilo vseh podatkov od slovenskih in tujih zavarovalnic, kjer so imeli oškodovanci zavarovano svoje premoženje.
»Ne bom priznal,« je bil kratek in jedrnat Kordić, ko ga je sodnica Andreja Lukeš povprašala, ali želi krivdo priznati. Drugega ni bilo pričakovati, saj niti tožilec Simon Grahornik ni želel razkriti, kakšno kazen ponuja obtoženemu v zameno za prostovoljno priznanje. »O višini kazenske sankcije se bo tožilstvo opredelilo, če bo obtoženi podal priznanje,« je dejal tožilec Grahornik. Previdnost tožilca je pripisati dejstvu, da so že pred včerajšnjim predobravnavnim narokom potekala pogajanja o priznanju, a so bila neuspešna. Kot smo neuradno izvedeli zato, ker želi tožilstvo obtoženega Anđelka Kordića spraviti za zapahe in se ne namerava zadovoljiti le z ukrepom obveznega psihiatričnega zdravljenja.
Stanovanje Anđelka Kordića je bilo popolnoma uničeno. FOTO: Tadej Regent
Stanovanje Anđelka Kordića je bilo popolnoma uničeno. FOTO: Tadej Regent

Obramba je prepričana, da je invalidsko upokojeni možakar, ki prejema slabih 600 evrov na mesec, dejanje storil najmanj v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti (kot je to tudi opisano v obtožnici), če že ne neprištevnosti. Eno in drugo pa je le slaba uteha za stanovalce nesrečnega bloka. Včeraj se je na sojenju zbrala peterica sosedov, ki so z zanimanjem, a precej zaskrbljeno spremljali sojenje. Zavedajo se, da bi lahko napočil dan, ko se bo Kordić vrnil v svoje stanovanje, morda spet zašel v psihične težave ter storil kakšno podobno neumnost kot novembra.

Neuradno smo izvedeli, da si je v preteklosti že večkrat poskušal vzeti življenje. Tako je bilo tudi novembra tistega popoldneva, ko je z nožem prerezal gumijasto cev plinske napeljave, ki je vodila do štedilnika v kuhinji. Nekaj minut pozneje je z vžigalnikom sprožil uničujočo eksplozijo. »Prišel je sunek, vrgel naju je v zrak, da sploh nisva vedela, kaj se dogaja,« nam je dan po eksploziji razlagal Martin Krofič, ki je s svojo izbranko Klaro Rihtarčič ob eksploziji spal v sosednjem stanovanju. Imela sta veliko sreče, da sta jo odnesla nepoškodovana. »Ko je odjeknila eksplozija, naju je oba vrglo v zrak. Bila sva v jedru eksplozije. Najino stanovanje, v katero sva se preselila pred kakšnimi tremi leti, neposredno meji s tistim, v katerem je odjeknila eksplozija. Najina postelja, v kateri sva takrat spala, se naslanja na steno, ki loči obe stanovanji. Če bi stena popustila, bi oba umrla,« je razmišljala Rihtarčičeva.

Udarni val eksplozije zemeljskega plina je po dvorišču pred blokom metal vse, kar ni bilo in je bilo trdno pritrjeno. Tako je z balkona dveh stanovanj odtrgalo železno balkonsko ograjo in jo vrglo na zelenico pod balkonoma. Na avtomobilu, parkiranem na parkirišču sosednjega bloka, je pristal okvir okna. Eksplozija je ranila štiri ljudi (Kordić je le po sreči preživel) in poškodovala najmanj 24 stanovanj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije