V SMRTNI NEVARNOSTI

Prijatelja zabodel tik zraven srca

Objavljeno 07. avgust 2018 15.37 | Posodobljeno 07. avgust 2018 15.37 | Piše: Aleš Andlovič
Anton Mohorko in Branko Unuk v ponedeljek zvečer popivala in se sprla. Zabodeni Unuk je bil v smrtni nevarnosti, zdaj je njegovo stanje stabilno.
Za temi vrati bi se kmalu pripetila tragedija. FOTO: Aleš Andlovič
KIDRIČEVO – »Sem iz sosednje vasi Njiverce in sploh nisem slišala, da naj bi se kaj dogajalo,« nam je na naše vprašanje o nočnem krvavem dogajanju v Kidričevem odgovorila starejša domačinka, ki se je z vnukom s kolesom peljala na obisk k znanki. Na ulicah nismo našli nikogar, ki bi kar koli vedel o tem, da se je v Kidričevem včeraj pol ure pred polnočjo zgodil poskus uboja, čeprav nas je Miran Šadl z mariborske policijske uprave le nekaj minut pred tem obvestil: »V stanovanju v Kidričevem sta se sprla 62-domačin in 51-letni Ptujčan. Med prepirom je starejši s kuhinjskim nožem mlajšega zabodel v prsni koš in ga poškodoval.«

image
Le nekaj metrov od kraja poskusa uboja čez dan deluje kidriški center aktivnosti in se zbirajo mladi in starejši. FOTO: Aleš Andlovič

Po mukotrpnem poizvedovanju nas je namig vendarle pripeljal do vhoda v blok v Kajuhovi ulici v Kidričevem. Poslopje je obnovljeno, ob vhodu smo opazili tablo z napisom Dnevni center aktivnosti Kidričevo: prostore je kidričevska občina namenila za druženje in po besedah tamkaj zaposlenih se tam zbirajo tako starejši kot tudi mladi. Še sreča, da vrata odpirajo ob devetih zjutraj in so medtem posledice nočnega razgrajanja že počistili, da otroci, ki predvsem v poletnih mesecih počitnic radi prihajajo, niso videli povsem okrvavljenega hodnika v pritličju.

8 litrov vina je v najboljših časih steklo po grlih vpletenih.

K Strehi na pijačo in cigareto

Kot smo izvedeli iz neuradnih, a dobro obveščenih virov, je v stanovanju v pritličju že več kot dve leti prebival tudi 62-letni Anton Mohorko. Domačini ga poznajo pod partizanskim imenom Streha, saj naj bi včasih, ko je še hodil v službo, delal kot tesar. Od domačinov smo izvedeli, da sicer naj ne bi bil nasilen, a so morali predvsem v stanju, ko je pregloboko pogledal v kozarec, pri njem že posredovati policisti. V večini primerov zaradi preglasne glasbe, ki jo je poslušal v opitem stanju.

image
Preden so stavbo pred dvema letoma preuredili in obnovili, je bil tukaj zdravstveni dom, namesto stanovanj pa čakalnice in ordinacije. FOTO: Aleš Andlovič

Že kmalu po vselitvi pred dvema letoma se je Anton Mohorko spoprijateljil z 51-letnim Brankom Unukom. Ta je sicer prebival v svojem stanovanju na Ptuju, a je skoraj vsak dan prihajal na obisk k svoji mami, ki živi nasproti stanovanja Antona Mohorka. »Mama je bila prepričana, da Branko preveč pije, zato mu je prepovedala pri njej v stanovanju kaditi in piti. Iz tega razloga je večkrat presedlal v stanovanje k sosedu Tonetu. Tam pa je bilo vse dovoljeno,« nam je situacijo slikovito opisal sosed. Izvedeli smo, da je vino za zaprtimi vrati pritličnega stanovanja teklo v potokih. V najboljših časih naj bi ga zmanjkalo tudi sedem ali osem litrov na noč.

Tragedija se je zgodila v istem nadstropju bloka, v katerem se podnevi zbirajo otroci v dnevnem centru aktivnosti.

Kaj se je predsinoči malo pred polnočjo dogajalo v stanovanju, katerega lastnik sta ptujski stanovanjski sklad in kidričevska občina, za zdaj ostaja skrivnost, očitno pa sta se prijatelja ob litru rujnega sprla, nakar je Anton Mohorko pograbil za kuhinjski nož in ga prijatelju Branku zarinil v prsi. Izvedeli smo, da se vpletena razloga, zakaj sta se sprla, ne spominjata povsem natančno, saj sta bila menda oba prepojena z maligani. Prav tako še ni povsem jasno, kdo je poklical na pomoč policijo, saj menda mama zabodenega sredi noči ni hotela odpreti vrat svojega stanovanja, ko je slišala sina trkati, menila je, da je pregloboko pogledal v kozarec.

Od poznavalcev razmer smo izvedeli, da je Anton Mohorko svojega prijatelja Branka Unuka zabodel v prsi le par centimetrov od srca. Le hitremu posredovanju reševalcev se gre zahvaliti, da so ga rešili pred zagotovo smrtjo. A Branko Unuk je imel tudi angela varuha. Strokovnjaki so namreč ob pregledu ocenili, da bi skoraj zagotovo izkrvavel, če bi sam ali kdo drug nož izvlekel. Takrat bi se krvavitev okrepila in izguba krvi bi bila zanj najverjetneje usodna.

Grozil policistom

»Ura je bila že čez eno ponoči, ko me je zbudilo treskanje vrat. Kar v spodnjicah sem stopil sem na hodnik in zakričal, ali vsaj ponoči tukaj ne more biti miru. Še nisem do konca povedal, ko sem ugledal policistko. Ves hodnik je bil krvav, a sem se nato umaknil v svoje stanovanje. Slišal sem Toneta, kako je kričal po hodniku: 'Pustite me, pustite me!« Zatem je postal bolj vulgaren in policistom grozil celo, da jih bo ubil,« nam je dejal eden od sosedov. Sicer pa naj bi Anton Mohorko že dlje bolehal za demenco. Poznavalci razmer so nam dejali, da je velikokrat pozabil to in ono stvar, predvsem v zadnjem času pa naj bi se njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, saj je celo zamenjeval stavbo občine in banke v Kidričevem, pa čeprav si nista niti malo podobni, za nameček pa stojita vsaka na svoji strani vasi.

»Ranjenega, ki je bil v smrtni nevarnosti, so odpeljali v UKC Maribor. Njegovo zdravstveno stanje je zdaj stabilno. Policisti so osumljenca prijeli in zoper njega odredili pridržanje. Podani so utemeljeni razlogi za sum storitve kaznivega dejanja poskus uboja,« je še dodal Miran Šadl. Glede na izkušnje in zakonska določila bodo osumljenega 62-letnega Antona Mohorka danes proti večeru odpeljali na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča na Ptuju. Vse razen odreditev pripora do začetka sojenja bi bilo veliko presenečenje. 
Deli s prijatelji