ZAKLAL GA JE

Po tretjem obračunu z nožem v arest

Šerif Amidžić bo zaprt pet let in 10 mesecev. Žrtev mu je ukradla denar.
Fotografija: Šerif Amidžić je priznal poskus uboja. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Šerif Amidžić je priznal poskus uboja. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Za polnih pet let in 10 mesecev se 21-letni Šerif Amidžić iz Ljubljane seli v arest zaradi poskusa uboja 18-letnega Ardiana Gjokiqija 9. aprila letos ob pol treh popoldne v Igriški ulici v Ljubljani. Tako je včeraj odločil ljubljanski okrožni sodnik Marko Češnovar, ki je, kar se tiče kazni, v celoti sledil predlogu tožilca Darka Novaka. To je namreč že tretjič, da je šel nad drugega z nožem. »Stopnjujete kazniva dejanja. To zdaj je prekoračilo vse meje,« je dodal. »Zaklali ste ga,« je bil nazoren.


Amidžić je bil enkrat že obsojen zaradi grožnje, ker je leta 2015 s kuhinjskim nožem zamahnil proti žrtvi, drugič zaradi lahke telesne poškodbe, ko je leta 2016 ne samo mahal z nožem, ampak z njim tudi ranil svojo drugo žrtev. »Zdaj ste ga tretjič uporabili na zelo konkreten način. In upam, da ga boste četrtič uporabili za rezanje kruha in zelenjave ter ne več za rezanje človeškega mesa,« je obtožencu na srce položil Češnovar. In nadaljeval, da naj ga v zaporu to, da je Gjokiqiju skoraj vzel življenje, »kljuva in opominja, da konfliktov ni mogoče reševati na tak način, ne glede na to, kaj je oškodovanec storil prijatelju«. Hkrati je okrcal tudi oškodovanca. »Tudi Gjokiqi ni angelček, to dokazujejo dokazi v spisu. Tudi nekatera njegova dejanja so bila problematična,« je povedal sodnik in dodal, da bi se lahko tudi on zamislil, ali je vsaj deloma prispeval k temu, kar se je zgodilo.
Aprilskega dne je Amidžić prišel v enega izmed lokalov v Igriški ulici, kjer je bil dogovorjen s prijatelji. Opazil je Gjokiqija, ki mu je, kot je po dogodku razkrila policija, pred približno dvema tednoma ukradel denar in marihuano. Stopil je k njemu, ga fizično napadel in zbil na tla. Njuno vpitje je slišal eden od prijateljev, s katerimi se je pred tem pripeljal, in mu iz vozila prinesel nož. Z njim je Šerif zabodel Ardiana v prsni koš oziroma vse do pljuč, nakar je z nožem še enkrat zamahnil, a je vnovičen zabod z zamahom roke preprečil oškodovanec in dobil še ureznino. Brez hitre zdravniške pomoči napada ne bi preživel. Amidžić je po dejanju s tremi prijatelji sedel v vozilo in pobegnil. Med begom so v gozdu na območju Mosteca skrili nož, a so ga policisti pozneje našli. Storilca in njegove prijatelje so izsledili in prijeli.

V Igriški ulici je 9. aprila popoldne zavladala panika. FOTO: Roman Šipić
V Igriški ulici je 9. aprila popoldne zavladala panika. FOTO: Roman Šipić

»Preden si to storil, bi lahko pomislil, kako močno boš s tem spremenil življenje drugemu. Ko ne moreš več imeti istega življenja, ko ne moreš več hoditi ven in se zabavati s prijatelji,« je Gjokiqi včeraj na sodišču dejal obtoženemu Ljubljančanu. Zaradi napada od njega zahteva 22.000 evrov odškodnine, med drugim zaradi duševnih bolečin, strahu ter tudi, ker zaradi poškodb ne more več telovaditi.


Amidžićev zagovornik Boris Kanduti, ki je menil, da bi morali oškodovanca s premoženjskopravnim zahtevkom poslati na pot pravde (temu je s sodbo pritrdil tudi sodnik), je zavrnil njegove trditve, da se mu obtoženi do danes ni opravičil in da dejanja ne obžaluje. »Da obžaluje, je povedal takoj in ves čas med postopkom,« je pojasnil in nadaljeval, da je bil njegov klient deležen groženj oškodovanca in njegovih prijateljev, ko so prišli k njemu v zapor. Aprilskega dne je želel le pomagati prijatelju zaradi izsiljevanja, ni pa imel naklepa huje poškodovati Gjokiqija. V obzir bi moralo po besedah odvetnika sodišče pri izreku, seveda nižje kazni, vzeti tudi, da je bilo zaradi uživanja trave zavedanje obtoženca zmanjšano ter da naj bi imel oškodovanec tudi pištolo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije