TAT

Oropal pekarno, kjer je redno kupoval

Robiju Žalcu po priznanju eno leto zapora. Od leta 2001 že desetkrat pravnomočno obsojen.
Fotografija: Robi Žalc bo spet ždel za zapahi. FOTOgrafije: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Robi Žalc bo spet ždel za zapahi. FOTOgrafije: Tanja Jakše Gazvoda

Bila je prva decembrska sobota pred slabima dvema letoma, ura pa že pozna, okoli pol desetih zvečer, ko je Robi Žalc iz romskega naselja Kanižarica s kapuco na glavi stopil v pekarno Lara Lady v Kanižarici in prodajalko s povišanim tonom ogovoril kar po angleško. »Give me money (daj mi denar),« ji je rekel in ji zagrozil z nožem. Prodajalka se je, razumljivo, ustrašila za svojo varnost in življenje ter mu izročila zavitek s sto evri, odpreti pa je morala tudi blagajno in ropar je iz nje sunil dobrih 440 evrov ter pobegnil v noč. Takoj je stekla iskalna akcija, in čeprav je poskušal svoj obraz skriti in preiskovalce zmesti še s polomljeno angleščino, se je uštel. Prodajalka ga je namreč prepoznala, saj je bil pri njih pogost kupec, posnela pa ga je tudi nadzorna kamera. Policisti so blokirali širše območje in roparja kmalu prijeli, pri sebi je imel tudi skoraj ves ukradeni denar.
Pred dnevi je 41-letni Žalc stopil pred roko pravice in sodnici Betki Šimc priznal svoj zadnji greh. Sodba v imenu ljudstva pa: eno leto zapora. Gre namreč za starega znanca sodišč in zaporov, zato je bil lahko pravzaprav vesel, saj jo je glede na obsežen kazenski list poceni odnesel. Ker je bil pred letom dni na novomeškem sodišču obsojen tudi na zaporno kazen 8 mesecev zapora, mu je zdaj sodnica izrekla enotno kazen leto in 7 mesecev zapora, večji del zadnje kazni je Žalc sicer že prestal, čeprav je bil dva meseca pred iztekom celotne kazni predčasno izpuščen iz zapora.

Iz znane restavracije praznih rok

»Obtoženi je bil že večkrat pravnomočno obsojen za različna kazniva dejanja, od leta 2001 dalje desetkrat, v večini za premoženjska kazniva dejanja (tatvina, izsiljevanje, velika tatvina), poleg tega tudi za kazniva dejanja lahke telesne poškodbe, napad na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti, ponarejanje listin ter za kaznivo dejanje krive ovadbe, s tem da so mu bile izrečene tako denarne kazni kot pogojne obsodbe in tudi zaporne kazni,« je na naše poizvedovanje odgovorila Suzana Šašek, višja pravosodna svetovalka in strokovna sodelavka na Okrožnem sodišču Novo mesto.
Mesec in pol pred ropom pekarne je vlomil tudi v restavracijo Štajdohar.
Mesec in pol pred ropom pekarne je vlomil tudi v restavracijo Štajdohar.

Žalc je le mesec in pol pred ropom pekarne vlomil v znano belokranjsko restavracijo Štajdohar. Po nasilnem vstopu v lokal je prebrskal nekaj predalov, tudi blagajno, a denarja ni našel. Ker si ni nič prilastil, je kaznivo dejanje ostalo pri poskusu, za to dejanje si je prislužil prej omenjenih 8 mesecev zapora. Zanimivo, da je bil, čeprav je vlomil v stavbo, po pravni kvalifikaciji obsojen zaradi poskusa velike tatvine. Poskusa pa zato, ker pač ni našel, kar je iskal. Iskal pa je denar, in ker ga ne v blagajni ne v predalih ni bilo, je gostilno zapustil s praznimi žepi. 
Pogosto je na novomeškem sodišču.
Pogosto je na novomeškem sodišču.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije