FILMSKI SCENARIJ

Ni kradel, ker je bežal iz zapora

Obtožba bratoma Trščinar očita vlom v trgovino. A oba osumljenca imata alibi.
Fotografija: Ves čas sojenja je imel vklenjene roke. FOTO: TANJA JAKŠE 
Odpri galerijo
Ves čas sojenja je imel vklenjene roke. FOTO: TANJA JAKŠE 

KRŠKO – Posnetek je kot iz filma: sredi noči do trgovine s tehnično robo na robu Brežic pridivja clio, izstopita zamaskirana moška, eden s krampom razbije izložbeno okno, drugi skoči skozenj v trgovino, potem pa iz nje podaja motorne žage tistemu, ki je pri avtu. Obema se mudi, kakšna žaga iz trgovine prileti kar po zraku, ena ali dve celo padeta na tla, tisti, ki je zunaj, pa jih meče v prtljažnik avta. Ko naložita 16 žag, vse znamke Husquarna, eden skoči za volan, drugi pa na sovoznikov sedež in že oddirjata v noč. Trgovina je bila s tatvino in vlomom oškodovana za več kot 10.000 evrov. To se je zgodilo v dobri minuti ali dveh, in sicer v noči na 27. februar 2014 pri trgovini TMS v Trnju pri Brežicah. Ko so kriminalisti pregledali posnetke kamer, jih je nekaj podrobnosti avtomobila peljalo v Vinjo vas, k Trščinarjevim, ocena mož v modrem pa je bila, da sta po vsej verjetnosti na posnetkih brata Trščinar, danes 31-letni Robert in osem let mlajši Blaž. Sledili so zbiranje informacij ter dve hišni preiskavi.
Iz trgovine TMS je izginilo 16 žag. FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA
Iz trgovine TMS je izginilo 16 žag. FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA

Na krškem okrožnem sodišču sta bila oba Trščinarjeva odločna in jasna, da nista kriva. Pravzaprav sta imela za tisti dan celo alibi. V preiskavi je Robert povedal, da je bil v tistem obdobju na begu. Konec decembra 2013 je namreč pobegnil iz ljubljanskega zapora na Povšetovi. Za zapahi je prestajal desetmesečno zaporno kazen zaradi tatvine, vmes pa je bil zaradi enakega kaznivega dejanja obsojen še na dodatna tri leta in deset mesecev zapora. Ponoči je razžagal rešetko okna, se povzpel na streho, se po njej sprehodil na drugi del stavbe in se po vrvi, ki jo je spletel iz rjuh, spustil na nadstrešek. Preplezal je še žičnato oviro, se spustil na parkirišče bolnišnice in že je bil na svobodi. Na begu je bil štiri mesece, ko so ga policisti izsledili v Brestanici.

V preiskavi zaradi očitkov o tatvini žag je pojasnil, da se je po begu iz zapora odpravil v Belo krajino, v Primostek, kjer je preplaval Kolpo in svobodno zadihal v eni od vasic blizu Splita. Iz Hrvaške se je v Slovenijo vrnil šele 15. marca 2014, da je prišel v svojo domovino, je znova plaval. »To, da sva z bratom kradla žage, je policijski konstrukt. Brat sploh ni bil nikoli obsojen, kot so zapisali policisti, le enkrat je bil obsojen zaradi krivega pričanja, ker je na sodišču povedal tako, kot sem mu jaz naročil. Je pa bil prav na dan, ko se je zgodil vlom v trgovino, tudi brat na Hrvaškem, tam je imel prometno nesrečo, obstaja policijski zapisnik,« je razlagal v preiskavi, ni pa niti vedel, kdo je takrat uporabljal clia, ki je bil sicer pisan na mamo. Prav ta avto je bil namreč posnet pri vlomu.

Sta pa bili v času vloma na avtu nameščeni različni registrski tablici, ukradeni različnima lastnicama. Zato bratoma obtožba očita nadaljevano kaznivo dejanje velike tatvine. A še preden se je obravnava začela, sta njuna zagovornika Jernej Radež iz odvetniške družbe Čeferin in Vanja Saje iz odvetniške pisarne Dušana Medveda vložila zahtevo za izločitev dokazov, pridobljenih v obeh hišnih preiskavah, ki ju je odredilo krško okrožno sodišče, saj da ni bilo utemeljenih razlogov za sum za kaznivo dejanje. Predloženi dokazi za izdajo odredbe namreč po njunem prepričanju ne dosegajo zahtevanega dokaznega standarda. Še več, kot je zatrdil odvetnik Radež, so se ti dokazi pretežno izkazali za neresnične, zlasti navedbe policista in tako imenovane operativne informacije. »Na podlagi teh dokazov sodišče ne bi smelo ugoditi predlogu za odreditev hišne preiskave, zato predlagam izločitev vseh dokazov, pridobljenih v hišni preiskavi, ter vseh dokazov, ki so bili pridobljeni na podlagi teh nedovoljenih dokazov,« je menil. Tričlanski senat, ki mu predseduje sodnica Jožica Tuljak, bo o predlogu odločal naknadno, sta pa za nadaljevanje sojenja že rezervirana dva datuma. Robert je zdaj na prestajanju zaporne kazni na Dobu, več kot triurno sojenje pa je ves čas spremljal z vklenjenimi rokami. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije