KUPOVANJE GLASOV?

Ni bilo prav, da je izključila javnost

Monika Malešič toži Radio 1. Višje sodišče je sodbo njej v prid razveljavilo.
Fotografija: Malešičeva je odstopila od kandidature, ker ni zbrala dovolj podpisov. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Malešičeva je odstopila od kandidature, ker ni zbrala dovolj podpisov. FOTO: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Potem ko je višje sodišče razveljavilo sodbo okrožnega, ki je pritrdilo nesojeni predsedniški kandidatki Moniki Malešič, da jo je Radio 1 razžalil z objavo pogovorov o domnevnem kupovanju volilnih glasov, posnetih brez njenega soglasja, bi morali spis vrniti okrožni sodnici. A se je toženi medij zoper odločitev višjih sodnikov pritožil na vrhovno sodišče. To mora zdaj odločiti, kje se konča pravica Malešičeve do zasebnosti in začne pravica javnosti do obveščenosti.


Višji sodniki se niso kaj dosti ukvarjali z vsebino sodbe, saj so jo razveljavili že zaradi izključitve javnosti z naroka 24. oktobra 2016. Sodnica je javnost izključila na zahtevo Malešičeve, na naroku je na kratko obrazložila svojo odločitev, vendar teh razlogov ni zapisala v sodbi, zato višji sodniki ne vedo, zaradi varovanja katerih osebnih in poslovnih skrivnosti Malešičeve je bila javnost izključena, in njene odločitve posledično ne morejo preizkusiti.

Sodbo so sicer vrnili v ponovno odločanje sodnici Doris Jarc, a bo pred tem o primeru odločalo vrhovno sodišče, kamor se je pritožil Miha Kunič. Spomnimo, da je Radio 1 18. oktobra 2012 na spletu objavil prispevek Monika kupuje podporo volivcev Denisa Avdića in avdioposnetek, ki naj bi dokazoval, da se Malešičeva pogaja za nakup podpisov volivcev, ki bi ji omogočili kandidaturo na takratnih predsedniških volitvah.

Malešičeva pravi, da je umaknila kandidaturo 15. oktobra 2012 in to objavila na družabnih omrežjih, a jo je kljub temu naslednji dan poklical »Luka iz Ljubljane« in ji ponudil 3000 podpisov volivcev ter vprašal, koliko je pripravljena plačati zanje. Odslovila ga je, pravi, in takoj prijavila policiji, a ga je nato poklicala nazaj, da bi preverila, ali je to sploh resnično. Oglasil se je drug moški, »Sašo iz Ambrusa«. Skupaj je opravila šest pogovorov, nekatere celo z grosupeljske policijske postaje, vse to pa zato, da bi ju policija prijela, trdi Malešičeva in vztraja, da je bil pogovor posnet in predvajan na radiu brez njenega vedenja in ne da bi prej preverili njegovo resničnost.


Toženi medij po drugi strani vztraja, da so to objavili, ker so bili v tistem času prepričani, da je Malešičeva nameravala kupiti glasove, ko pa so jo pri tem ujeli, je spremenila zgodbo. Šla je na policijo, da bi ustvarila videz, da tega namena nikoli ni imela.
Ko je ekipa radia dobila brezplačno v roke sporni posnetek, se je znašla v situaciji, ko je vedela, da je prodaja glasov šala, a to, da je neki politik pripravljen sploh razmišljati o čem takem, ni smešno, zato je bila objava članka in posnetkov v javnem interesu, še pravijo na radiu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije