Morilec toži še bivšo ženo

Samo Tadin zahteva, da mu vrne za 20.500 evrov stvari. Preiskujejo ga tudi zaradi poskusa uboja.
Fotografija: Na pomilostitev lahko kar pozabi, mu je sporočil predsednik Pahor. FOTOgrafiji: MARKO FEIST
Odpri galerijo
Na pomilostitev lahko kar pozabi, mu je sporočil predsednik Pahor. FOTOgrafiji: MARKO FEIST

Čez nekaj dni bo minilo leto, odkar naj bi si na 30 let zapora pravnomočno obsojeni morilec Samo Tadin nakopal novo kaznivo dejanje zoper življenje in telo. Ker pa je tako ali tako za zapahi, se preiskovalcem njegovega domnevnega zadnjega zločina nikamor ne mudi, saj primer ni prednosten. Preiskava poskusa uboja na novomeškem okrožnem sodišču še poteka, nam je odgovoril vodja krajevnega tožilstva Srečko Hočevar.
 

Vrne naj mu stvari


Tadin, ki so ga po lanskem dejanju s prestajanja kazni na Dobu premestili nazaj v pripor na Povšetovi, pa se tu in tam vrne na kako sodnijo, vendar v vlogi tožnika. Nazadnje se je s tožbo spravil nad nekdanjo ženo Stanko S., ravno dogajanje okrog nje je privedlo do njegovega umora policista Igorja Mauserja. Te dni bi morala biti na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča obravnava v Tadinovi odškodninski tožbi zoper Stanko. Ker pa je bila ta preklicana, je za zdaj znano le, da jo toži zaradi »vrnitve stvari«, katerih vrednost ocenjuje na 20.500 evrov.
Svečke pred PP Vič
Svečke pred PP Vič

Ravno zaradi prepovedi približevanja Stanki, s katero je bil leta 2015 v ločitvenem postopku in ki so mu jo izrekli policisti PP Vič, je postal morilec. Julija 2015 je poklical na OKC in lažno najavil masaker na naslovu ženinih staršev na Igu. Viška policista Mauser in Kristjan Čož sta v službeni škodi pohitela na intervencijo, Tadin pa je v najeti astri čakal na obrobju Iga. Ko je zagledal octavio, je pohodil plin in ji zdrvel naproti, tik pred srečanjem pa sunkovito zavil v levo. Astra je silovito trčila v octavio na nujni vožnji. Mauser je umrl, Čož je bil lažje ranjen, tudi Tadin je preživel.

In medtem ko je krivdo brez omahovanja priznal, si je v zaporu premislil in začel trditi, da je le hotel storiti samomor, kar pa ni kaznivo dejanje. Njegovo zahtevo za obnovo postopka so sodniki zavrnili. Enako je storil predsednik države Borut Pahor, ki ga je Tadin zaprosil za pomilostitev.
 

Zabodel paznika


Štajerčev dom bo torej 30 let zapor, zaradi poskusa uboja paznika pa je trenutno v priporu. Zagrešil naj bi ga 21. januarja 2019, ko sta dobska pravosodna policista izvajala obhod. V Tadinovi celici na zaprtem oddelku sta med rutinskim pregledom našla pokrovček, za katerega sta sklepala, da pripada USB-modemu. Na zahtevo jima ga je izročil, odvzela sta mu tudi računalnik, »ko pa je pravosodni policist, ki je bil v sobi, zapuščal prostor, je pograbil kuhinjski nož in ga zabodel v hrbet, nato pa še enkrat«, je opisal tedanji šef največjega slovenskega zapora Bojan Majcen.
Medtem Tadin nerga nad tem, da nima denarja, da bi lahko izkoriščal pravna sredstva za dokazovanje svoje nedolžnosti.


»Zato je izredna denarna socialna pomoč zame življenjskega pomena, saj drugega načina, da bi si sredstva zagotovil, nimam,« je pred nekaj meseci na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču nagovoril sodnico Lilijano Strban. Prepričeval jo je, naj ugodi njegovi tožbi proti državi za dodelitev izredne denarne socialne pomoči, ki bi jo uporabil za stroške znamk, pisem, fotokopiranja, telefoniranja in kartuše za tiskalnik. Sodba pa se je glasila, naj na socialno pomoč kar pozabi, saj bi si lahko tudi z delom v zavodu prislužil nekaj fičnikov.

»Sodišče ocenjuje, da tožnik sam ustvarja okoliščine, zaradi katerih se ne vključi v organizirano delo, kjer bi lahko pridobil vsaj določena sredstva, s katerimi bi si omogočil nakup znamk, pisemskih ovojnic, sredstva za telefoniranje,« je v sodbi zapisala Strbanova.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije