POSODOBITEV

Lažje bodo prišli na sodišče

Ljutomersko sodišče bo poslej edino sodišče za prekrške v Pomurju. Posodobili ga bodo in približali tudi invalidnim in starejšim osebam.
Fotografija: V Prešernovo ulico v Ljutomer so se že preselili sodniki za prekrške iz treh preostalih pomurskih sodišč ter njihovo tehnično osebje. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
V Prešernovo ulico v Ljutomer so se že preselili sodniki za prekrške iz treh preostalih pomurskih sodišč ter njihovo tehnično osebje. FOTO: Oste Bakal

LJUTOMER – V okviru okrožnega sodišča v Murski Soboti v pomurski regiji delujejo še štiri okrajna sodišča, in sicer v Murski Soboti, Gornji Radgoni, Lendavi in Ljutomeru, kjer nastaja skupno sodišče za prekrške za celotno Pomurje. To pa hkrati pomeni, da bodo vsi prekrškarji s skrajnega severovzhoda države romali v Ljutomer, kamor so se že preselili tudi sodniki za prekrške.
V Prešernovo ulico v Ljutomer so se že preselili sodniki za prekrške iz treh preostalih pomurskih sodišč ter njihovo tehnično osebje. FOTO: Oste Bakal
V Prešernovo ulico v Ljutomer so se že preselili sodniki za prekrške iz treh preostalih pomurskih sodišč ter njihovo tehnično osebje. FOTO: Oste Bakal

A potrebnih bo še kar nekaj prilagoditev, da bodo v prostore lahko prišli vsi, ki se bodo tam morali zglasiti. Zaradi nefunkcionalnosti stavbe sodišča, kjer imajo težave zlasti invalidne in starejše osebe, so se odgovorni odločili za temeljito rekonstrukcijo stavbe in okolice.

Kot pravi predsednik Okrajnega sodišča v Ljutomeru Oton Nemec, se jim je z ministrstvom za pravosodje uspelo dogovoriti, da bo sodna zgradba v Ljutomeru renovirana in prilagojena za lažje dostopanje invalidom, v ta namen je ministrstvo že prejšnji teden razpisalo postopek za izbor projektanta za sanacijo vhodnega dela sodišča z vetrolovom, vključno z novim dostopom, klančino in parkiriščem za gibalno ovirane, ureditvijo sanitarij za gibalno ovirane in zasnovo nove razpravne dvorane v pritličju sodne zgradbe.

»Izdelava projektne dokumentacije z izvedbo sanacije bo potekala letos in v začetku prihodnjega leta. Vsem strankam in udeležencem z invalidnostjo, ki so doslej s težavo dostopali ali jim je bilo zaradi tehnične ovire onemogočeno dostopati v sodno zgradbo, se za to opravičujemo in do zaključka izgradnje prosimo za razumevanje,« je še dejal Nemec.


A to niso edine težave, s katerimi se soočajo na ljutomerskem sodišču. Selitvi oddelka iz Lendave je namreč nasprotovalo vodstvo Pomurske madžarske samoupravne narodnostne skupnosti (PMSNS), kjer so trdili, da o zadevi pred odločitvijo niti niso bili obveščeni. Kot je pred časom povedal Ferenc Horváth, predsednik PMSNS in narodnostni poslanec v državnem zboru, je bil sam o zadevi informiran tako rekoč na ulici. Težava je v tem, da se pisarna za prekrške seli zunaj narodnostno mešanega območja.

Zaradi tega se je PMSNS v uradnem pismu obrnil na Okrožno sodišče v Murski Soboti ter se pozanimal, kako se bo zagotavljala dvojezičnost zunaj narodnostno mešanega območja, a odgovora še niso prejeli. »Če je potrebna reorganizacija sodišč oziroma pisarn, PMSNS vztraja, da se storitev zagotavlja na narodnostno mešanem območju, saj bi s tem lahko v najboljši meri zagotovili enake možnosti za vse ljudi. O dogajanju je PMSNS obvestil tudi župana Občine Lendava Janeza Magyarja in občine Dobrovnik Marjana Kardinarja,« so še sporočili. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije