Grozil, da bo razstrelil blok

Gregor J. med vlomom v sosedovo stanovanje ni bil prišteven.
Fotografija: V prvem vlomu razbitih vrat se ni več dalo zakleniti. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
V prvem vlomu razbitih vrat se ni več dalo zakleniti. FOTO: Oste Bakal

Gregor J. ni bil čisto pri sebi, ko je 15. aprila 2017 vlomil v sosedovo stanovanje. In to dvakrat. Res je, da mu prvega vloma niso dokazali, čeprav je sosed prepričan, da ga ni zagrešil nihče drug kot on. Ker je bil med storitvijo dokazanega drugega vloma neprišteven zaradi shizofrenije, osebnostne motnje in psihoaktivnih substanc, se mora po pravnomočni odločitvi sodišča ambulantno zdraviti, a ne dlje kot dve leti. Doslej so mu tovrstni ukrep izrekli že trikrat.

Sosedi Gregorja J. niso poznali po imenu in priimku, sta ga pa tako prva soseda kakor G. K., v čigar najeto stanovanje je vlomil, opisovala kot problematičnega. G. K. je tistega dne zjutraj odšel v službo in do vrnitve domov ni vedel, da mu je nekdo vdrl v stanovanje, saj ga lastnik, ki ga je o vlomu obvestila soseda, ni mogel dobiti, ker je mobitel pozabil doma. Ravno telefon in polnilnik sta v vlomu izginila, poleg tega 800 evrov in tablični računalnik.
 

Sosed iz stanovanja št. 22


Po vlomu se je G. K. lotil pospravljanja stanovanja, ko je nenadoma vanj vdrl sosed iz sosednjega stanovanja št. 22. Vrata so bila namreč popravljena le za silo, zato ni bilo težko vnovič vdreti. Ko je nepovabljeni gost videl stanovalca, se je brez besed vrnil v svoje domovanje in se vanj zaklenil, G. K. pa se je zatekel k prvi sosedi poklicat policijo in pri tem poškodovana vrata stanovanja le zaprl, ni pa jih mogel zakleniti. Medtem ko je iz sosedinega stanovanja klical policijo, je ta skozi kukalo videla, kako se sosed iz stanovanja 22 po vseh štirih plazi v oškodovančevo stanovanje, nato ga je po par minutah zapustil.

Vrata stanovanja št. 22 so na trkanje policistov ostala zaprta, čeprav so se iz njega slišali močno udarjanje po stenah in nenavadni glasovi. Ko je vse utihnilo, so posumili, da morda s stanovalcem ni vse v redu, zato so se pripravljali vdreti. A so si premislili, ko so ugotovili, da se sprehaja po stanovanju.


Policisti so odšli, G. K. pa se je znova lotil pospravljanja, ko je iz sosednjega stanovanja zaslišal razbijanje in kričanje, da bo zaklal sosede, ter grožnje, da bo izpustil plin in razstrelil blok. Nato je nekdo brcnil v njegova vhodna vrata, da je en del ponovno odpadel. Policisti so spet prihiteli v blok, tokrat z gasilci, in okoli enajstih zvečer s silo vstopili v stanovanje št. 22, kjer so na kavču našli Gregorja J., kako zblojeno mrmra. Ker se je upiral, so morali uporabiti prisilna sredstva; pri njem so našli manjši nož, pod posteljo pa daljšo palico, na kateri sta bila nameščena dva noža. Zdravnik je odredil hospitalizacijo na psihiatriji.

Da je polnilnik tabličnega računalnika, mobilni telefon nokia 625, slušalke za telefon in listinsko dokumentacijo, ki so izginili po drugem vlomu, ukradel ravno obdolženi, sodišče ni dvomilo, saj so ga sosedi in policisti videli, kako jih meče skozi okno. Ni pa sodišče gotovo, da je vlomil tudi prvič; tabličnega računalnika, 800 evrov in Sonyjevega mobitela namreč pri hišni preiskavi niso našli. Odtis športnega copata obdolženega ni zadoščal za obsodbo, čeprav se je ujemal s sledovi obuvala v vlomljenem stanovanju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije