TIHOTAPCI

FOTO: Orožje za balkanske kriminalce za najhujše zločine 

Objavljeno 18. junij 2018 18.45 | Posodobljeno 18. junij 2018 20.11 | Piše: STA, M. U.
V preiskavah je sodelovalo približno 100 policistov, 60 kriminalistov z različnih policijskih uprav in 49 preiskovalcev NPU.
Zaseženo orožje. FOTO: Policija
LJUBLJANA – Predstavniki policije in tožilstva so danes predstavili podrobnosti mednarodne preiskave trgovine z orožjem. Kot je pojasnil direktor NPU Darko Majhenič, so v sodelovanju s kolegi iz drugih držav identificirali 23 osumljencev, članov hudodelske združbe, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem orožja.
image
Zaseženo orožje. FOTO: Policija

Majhenič je dejal, da so v četrtek policisti in kriminalisti opravili hišne preiskave na 39 naslovih in preiskali tudi 38 avtomobilov. V preiskavah je sodelovalo približno 100 policistov, 60 kriminalistov z različnih policijskih uprav in 49 preiskovalcev NPU.

Zasegli so 21 pištol, dva revolverja, šest pušk, več kot 3000 nabojev in drugo prepovedano orožje. Zasegli so tudi vrsto elektronskih naprav, mobilnih telefonov in drugih predmetov.
image
Zaseženo orožje. FOTO: Policija

Pridržali so 15 osumljencev, v petek so jih šest privedli k preiskovalnemu sodniku, ta pa je zanje odredil pripor. Tožilstvo je po končanem predkazenskem postopku pri okrožnem sodišču v Ljubljani vložilo zahtevo za preiskavo zoper 23 osumljencev zaradi 78 kaznivih dejanj, povezanih s prometom z orožjem, in enega kaznivega dejanja prometa s prepovedano drogo, je dejala višja državna tožilka na specializiranem državnem tožilstvu Mateja Jadrič Zajec, ki je usmerjala predkazenski postopek.
Iz nekdanje Jugoslavije v Slovenijo
Člani hudodelske združbe so se ukvarjali s tihotapljenjem orožja z območja nekdanje Jugoslavije v Slovenijo, trgovali z njim v Sloveniji in ga prevažali tudi v tujino.
 

Zagrožena kazen zapora je po njenih besedah od enega do 10 let. Istočasno so bile hišne preiskave tudi na Hrvaškem in v Španiji. Zoper šest oseb je bil po Majheničevih podatkih na Hrvaškem odrejen pripor, v Španiji pa preiskava še teče.
image
Zaseženo orožje. FOTO: Policija

Dogajanje minuli teden je bilo sicer del zaključne akcije večletne mednarodne preiskave, v kateri so sodelovali s kolegi iz Italije, Hrvaške in Španije ter ameriške varnostne agencije DEA in Europola. Kot je povedal Majhenič, so že od septembra 2016 na podlagi usmerjanja tožilstva o tem zbirali dokaze z izvajanjem klasičnih in prikritih preiskovalnih ukrepov.

Najprej so identificirali 65-letnika iz Slovenije, za katerega so ugotovili, da se ukvarja s preprodajo orožja, nato so odkrili še šest njegovih sodelavcev, starih od 43 do 70 let. V tem obdobju so zabeležili tudi prve kontakte teh osumljencev z osumljenci iz Hrvaške. Januarja 2017 pa so opravili prvi večji zaseg orožja.
image
Zaseženo orožje. FOTO: Policija

V preiskavi so identificirali tudi osumljenca, ki je hrvaški državljan in je po navedbah policije skrbel za vnos orožja v Slovenijo preko zelene meje. Najpomembnejša pa je bila identifikacija bosanskega državljana, starega 49 let, ki sicer živi v Sloveniji. Po policijski oceni je eden večjih tihotapcev orožja z močnimi zvezami pri dobaviteljih orožja na območju BiH. Kot so ugotovili v sodelovanju s tujimi kolegi, je namreč organiziral tihotapljenje večjih količin orožja v Milano, Marseille in Barcelono. Novembra 2017 so zaznali transport neugotovljene količine orožja v Marseille, aprila 2018 pa so italijanski policisti na podlagi slovenskih podatkov prestregli pošiljko orožja, namenjenega v Barcelono.
image
Zaseženo orožje. FOTO: Policija

Tako so preiskovalni organi identificirali najmanj 23 članov hudodelske združbe, katere osnovno vodilo je bila pridobitev velike premoženjske koristi. V okviru konkretne kriminalistične preiskave je premoženjska korist po Majheničevih besedah znašala približno 40.000 evrov. Poudaril je, da je bilo orožje namenjeno za izvrševanje najhujših kaznivih dejanj zoper življenje in telo, torej ropov, umorov, izsiljevanj in groženj.

 
Deli s prijatelji