PO DVOJNEM UMORU V KRKAVČAH

FOTO: Kdo hodi v zapečateno hišo groze

Objavljeno 11. avgust 2019 07.10 | Posodobljeno 11. avgust 2019 07.44 | Piše: Moni Černe

Sosedoma v Krkavčah naj bi po očetu, ki je v priporu, zdaj s smrtjo grozil še njegov sin oziroma vnuk morilca zakoncev Grbac.

Zaradi te fotografije naj bi Ivičev sin in Markov vnuk dejal, da bo pobil oba soseda pokojnih. Moni Černe
Minilo je leto od usodnega dne, ko je Marko Matić (72) zgodaj zjutraj vstal, se obril, potem pa brez besed stopil iz stanovanja, kjer je živel z ženo, in se odpeljal v neznano. Izkazalo se je, da se je odpeljal v Krkavče, naselje nad dolino Dragonje, dobrih 13 kilometrov od Kopra, parkiral avto, stopil na dvorišče ter s svinčeno vodovodno cevjo grozovito in zahrbtno ubil svaka Angela Grbca (83) in njegovo ženo, svojo polsestro Milko Grbac (75), ki je zaradi posledic umrla 31. avgusta.

Odstranjene policijske nalepke

Epiloga dvojnega umora, ki je pretresel javnost, še ni. Obtoženi, ki naj bi moril popolnoma priseben, obravnave spremlja neprizadeto. Člani družine obtoženega niso bili na nobeni obravnavi, spremljajo jo izključno novinarji, hčerka umorjenih in sodniška pripravnica.

Peticija proti Matićevim

Vaščani Krkavč so podpisali peticijo zoper družino Matić in jo poslali na policijo: »Matićevi so v vasi nezaželeni. Toda niso odšli, po krvavih dogodkih naj bi si v letni kuhinji pred domačijo Grbčevih Markova žena Petronila, Lili in Ivica (preden so slednjega zaradi groženj ženi in njenim sodelavcem na koprskem centru za socialno delo priprli in se je za rešetkami pridružil očetu) pripravili in jedli kosilo,« so med drugim zapisali vaščani in dodali, da naj bi izginili tudi nekateri predmeti, kokoši in pes, ki sta jih imela umorjena. To naj bi se zgodilo v času, ko so bili na zemljišču Petronila, Ivica in njegova žena Lili.

Čeprav zaradi groženj za rešetkami ostaja tudi obtoženčev sin Ivica Matić, ki naj bi bil strah in trepet kraja (preden so ga priprli, je menda grozil vsem, ki so bili v prijateljskih odnosih z umorjenima zakoncema), se Krkavčani ne počutijo varne. Sosedoma naj bi namreč zdaj s smrtjo grozil, tako je priča povedala sodniku, njegov sin oziroma vnuk morilca. Edini ključ hiše, ki je bila prizorišče zločina, je v sefu koprskega okrajnega sodišča, na vrata pa je policija nalepila posebne nalepke, ki prepovedujejo vstop. Da so bile odstranjene, je pričal tudi koprski kriminalist. Nekdo očitno vstopa v hišo groze, kar je vidno tudi na fotografiji, ki je bila dostavljena sodišču in jo objavljamo.

Trenutno še ni jasno, komu bo hiša pripadala. Formalno je lastnik Ivica Matić, a mu premoženje pokojnih še ne pripada.

Opetnajstili nepismena starca

Kako so se Matićevi polastili imetja pokojnih zakoncev, je seveda predmet spora. Priče so povedale, da sta se znala Angel in Milka Grbac le podpisati, sicer sta bila nepismena. Matićevim naj bi posojala denar, ženo nečaka Ivice, Liljano, je Milka pooblastila za dvigovanje denarja, ko je imela na računu 40.000 evrov, polbratu pa posodila denar za varščino, s katerim naj bi na prostost spravil sina Ivico, ki naj bi potem teti in stricu grozil s smrtjo. Milka je polbratu izročila še 50.000 evrov, saj ji je dejal, da je denar na njegovem računu bolj varen, a evrov ni več videla, sodišče pa je zaradi tega dolga, ki s pripadki znaša že 80.000 evrov, na Matićevo koprsko stanovanje, ki je v solastništvu obsojenega in njegove žene, že dalo plombo.

Petronila Matić je obdolženega moža v zaporu obiskala enkrat, sina ne obiskuje in ne daje izjav.

Grbčeva sta Matićevim tako zaupala, da sta podpisovala prazne liste, oni pa so pozneje vnašali vsebino nanje, je povedal njun odvetnik. Kaj sta podpisala, sta izvedela, ko ju je Ivica začel metati iz hiše, saj so mu Matićevi z izročilno pogodbo podarili vse premoženje. Da je parcele za dobrih 100 tisočakov zastavil upniku iz Domžal, sta zdaj pokojna izvedela na sodišču. Upnik toži dedinji, ker mu Ivica dolguje denar, zemljišč, za katera je bila že razpisana javna dražba, pa ne more prodati, dokler poteka sodni spor o lastništvu.

Prva soseda, ki je videla Marka Matića, kako po umoru umiva krvavo palico, s katero je usmrtil zakonca, je sodniku v drugem pričanju dejala: "Ko me je sin Ivice opazil s telefonom v roki, je meni in očetu najinega otroka zagrozil, če vaju ni on, bom oba pobil jaz!"

Zagovornik obtoženega Branko Gvozdić pa pravi, da je Marko Matić v Krkavče prišel, ker je želel zakonca prositi, naj pustita njegovega sina Ivico pri miru in umakneta tožbo, s katero sta spodbijala 270.000 evrov vredno pogodbo, s katero je Petronila 21 parcel Angela Grbca prenesla na sina Ivico, a kupnine za zemljišča nikoli ni plačala. »Grbčeva pa sta mu začela groziti s strelnim orožjem, za katero je obtoženi vedel, da ga res imata, deloval je v strahu za svoje življenje in v samoobrambi,« pravi zagovornik. Sodnik Glavina je 18. julija v prisotnosti kriminalista in kriminalistke, odvetnika Matoza, odvetnika obrambe, državne tožilke, obeh hčera pokojnih ter Ivice Matića, ki je formalno lastnik nepremičnin pokojnih, ugotovil, da v hiši ni strelnega orožja, ampak strašilna pištola z nastavki za izstreljevanje raket, ki so jo poslali v Nacionalni forenzični laboratorij.
Deli s prijatelji