MIGRANTI

Bosanski državljan prevažal egiptovske prebežnike

Vozniku tovornjaka sodišče po priznanju krivde izreklo zaporno in denarno kazen.
Fotografija: Sodišče je ugotavljalo, ali je bilo vozilo predelano, in če je bilo, ali je bilo predelano za izvrševanje kaznivih dejanj. Simbolična fotografija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sodišče je ugotavljalo, ali je bilo vozilo predelano, in če je bilo, ali je bilo predelano za izvrševanje kaznivih dejanj. Simbolična fotografija. FOTO: Reuters

Bosanski državljan, ki so ga maja 2021 dobili z ilegalnimi prebežniki v tovornem vozilu, je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde. V skladu z njim ga je krško okrožno sodišče obsodilo na dve leti in dva meseca zapora, 1200 evrov stranske denarne kazni ter ga za tri leta izgnalo iz Slovenije. Odločilo je tudi, da je dolžan povrniti stroške kazenskega postopka.

Plačila še ni prejel in bi ga dobil šele po prihodu Egipčanov v Italijo. FOTO: Getty Images/istockphoto
Plačila še ni prejel in bi ga dobil šele po prihodu Egipčanov v Italijo. FOTO: Getty Images/istockphoto

Ravno glede stroškov se je pritožila obdolženčeva obramba s predlogom, da višje sodišče obtoženega v celoti oprosti plačila. Pritožilo se je tudi tožilstvo glede odvzema predmetov – prikolice znamke Royen z bosanskimi registrskim tablicami ter 500 evrov premoženjske koristi. Prizadevalo si je namreč, da sodišče obdolžencu odvzame oboje.

Višje sodišče je ugodilo pritožbi zagovornice, pritožbo tožilstva pa je zavrnilo. Denarja in prikolice, ki tako in tako ni obdolženčeva last, mu ni odvzelo. Z novelo kazenskega zakonika je bil namreč uveden obvezni varnostni ukrep odvzema prevoznega sredstva, uporabljenega za prevoz ilegalnih prebežnikov, če je storilčeva last. Če prevozno sredstvo ni storilčeva last, se to odvzame tudi, če je posebej prirejeno, predelano ali prilagojeno za prevoz takih oseb ali če je lastnik vedel ali bi bil mogel vedeti, da bo vozilo uporabljeno za tak namen.

Te določbe se uporabljajo od 15. decembra 2021, kaznivo dejanje je bilo storjeno 16. maja 2021, sodba pa izrečena dva meseca pozneje, oboje torej pred datumom uveljavitve novele zakona. Zato se za obdolženega uporablja zakon, ki je veljal ob storitvi kaznivega dejanja oziroma zakon, ki je milejši za storilca; glede na to, da novela uvaja obvezni odvzem predmeta, novi zakon ni milejši.

Višje sodišče je ugotavljalo tudi, ali je bilo vozilo sploh predelano, in če je bilo, ali je bilo predelano za izvrševanje kaznivih dejanj oziroma ali je bila lastnica tega vozila kakor koli povezana z izvršitvijo kaznivega dejanja oziroma ali se je tega vsaj zavedala. Na podlagi vizualnega pregleda ni bilo mogoče s stopnjo gotovosti sklepati, ali je bil polpriklopnik last bosanske družbe, ki ni vpletena v kaznivo dejanje, predelan oziroma četudi je bil, da je bilo to storjeno zaradi kaznivih dejanj ali z namenom prevažanja tovora.

Obtoženi je povedal, da prostor, v katerem so bili skriti egiptovski prebežniki, ni bil prirejen oziroma je takšen tovarniško izdelan in namenjen za prevoz bakrenih kablov, družba pa, po ugotovitvah sodišča, nima povezave z obtoženim in ta ni njihov zaposleni, prav tako ni vozil po njihovem nalogu. Poleg tega je bilo vozilo dano v najem in je v postopku prodaje, drugih dokazov, ki bi utemeljevali odvzem, tožilec ni predložil.

Prav tako je po mnenju višjega sodišča pravilna odločitev, da obdolženemu niso odvzeli 500 evrov, saj je podan razumen dvom o tem, da je bil denar pridobljen s kaznivim dejanjem ali zaradi njega. Plačila namreč še ni prejel in bi ga dobil šele po prihodu Egipčanov v Italijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije