IZZA HRBTA V TEMI

Aljaž poskušal ubiti ženinega bivšega. Napadel ga je z nožem in s pilo, nato ga je še davil

Aljažu Verhovniku pet let ždenja za rešetkami. Obtožbo proti Patriciji Verhovnik so umaknili.
Fotografija: Aljaž Verhovnik se bo za pet let preselil v zapor. FOTOGRAFIJI: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Aljaž Verhovnik se bo za pet let preselil v zapor. FOTOGRAFIJI: Aleš Andlovič

Čez dober mesec bosta minili že dve leti od napada na Dominika Motalna v Poljčanah. Po takratnih prvih poročilih naj bi se ga hotela Aljaž Verhovnik in njegova žena Patricija na vsak način znebiti. In to potem, ko je menda Verhovnikova začela trditi, da Motaln ni oče njenega otroka. Začela mu je preprečevati stike z otrokom, zaradi česar je on sprožil postopek za ugotavljanje očetovstva in po sodni poti tudi dokazal, da je otrokov oče.

Verhovnik naj bi mu tako 16. januarja pripravil zasedo pred njegovo hišo, opremljen je bil z nožem, rokavicami in koničastim orodjem. Nekaj pred pol enajsto uro zvečer je opazil Motalna, ki se je s psom vračal domov. V tistem, ko je bil ta obrnjen s hrbtom stran od njega in je božal psa, naj bi se zapodil proti njemu in ga najmanj trikrat zabodel v predel reber, ušesa in vratu. V bolnišnici so ugotovili, da je lažje ranjen.

Med vnovičnim sojenjem je tožilstvo zoper Patricijo umaknilo obtožbene očitke.
Med vnovičnim sojenjem je tožilstvo zoper Patricijo umaknilo obtožbene očitke.

Maja lani je na sodišču priznal napad na nekdanjega partnerja svoje žene in bil za poskus umora obsojen na sedem let zapora, a je višje sodišče sodbo razveljavilo. Med vnovičnim sojenjem pa se je zgodil velik preobrat. Tožilstvo je s spremembo obtožnice zdaj Verhovnika bremenilo le še poskusa uboja, obtožbe zoper njegovo ženo Patricijo, ki ji je očitalo pomoč pri tem dejanju, pa je umaknilo.

Tožilstvo zahtevalo več

Na mariborskem okrožnem sodišču je bila včeraj Verhovniku že izrečena sodba. In sicer pet let zapora. Tožilka Mateja Artenjak, ki je zahtevala še leto višjo kazen, je v zaključnih besedah poudarila, da je obtoženi v ponovljenem sojenju poskušal spremeniti zgodbo. Zatrjeval je, da oškodovanca ni želel ubiti, temveč se z njim zgolj pogovoriti glede spora z nekdanjo partnerico, s katero je zdaj sam poročen.

Glede na način dejanja, ko ga je presenetil izza hrbta v temi, ga napadel najprej z nožem, nato s pilo, nato pa ga je še davil, pa da je, tako tožilka, mogoče z gotovostjo sklepati, da je imel namen oškodovancu odvzeti življenje.

Verhovnikov zagovornik Igor Weindorfer je po drugi strani ocenil, da je spremenjena obtožnica v nekaterih delih sestavljena v škodo obtoženega. Med drugim naj ne bi bil dokazan namen njegovega klienta, da bi želel odvzeti življenje, nekonkretiziran naj bi bil tudi način napada z nožem. Dodal je, da naj bi oškodovanec v preteklosti večkrat izvajal psihično nasilje nad nekdanjo partnerico Patricijo, s čimer ji je želel preprečiti, da bi ga zapustila, zaradi česar naj bi se slednja bala zase in za otroka, za katerega je oškodovanec med postopkom dokazal očetovstvo.

Sodnega senata mu tako, glede na izrečenih pet let zapora, ni uspelo prepričati, da naj Verhovniku izreče čim nižjo kazen ali pa alternativni način prestajanja kazni z delom v splošno korist. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije