NA KOŽO

Šou v ŠOU

Danes funkcionar ŠOU, jutri politik. Danes osmomarčni izlet, jutri izlet v davčne oaze.
Fotografija:
Odpri galerijo

Študentska leta so najlepša. Ker si mlad. Ker spoznavaš življenje. Ker vstopaš v svet odraslih. Ker ni nikoli nič zamujenega. Ker imaš denarja dovolj, tudi če ga nimaš. Ker si lahko privoščiš domala vse. Ker ... Danes dodatno, ker zate skrbi študentska organizacija, imenovana ŠOU. In za pravi šov je te dni vnovič poskrbel ljubljanski ŠOU.

V četrtek bodo one praznovale mednarodni dan žena. Že stoprvič. Zato so one v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU) hipoma zajezdile val tradicije in svojim dekletom v čast praznika poklonile njihovo najljubše darilo – celodnevni šoping. Kajpak primerno denarno podprt, in to kar v nakupovalnem središču Seiersberg onkraj meje v Gradcu. Celodnevno šopigiranje s prevozom za pičlih sedem evrov, razliko krije ŠOU. Ali mi vsi. Kar me spominja na dokaj podobno dogajanje pred leti, ko je študentska organizacija fakultete za družbene vede svoje članstvo ob 25. maju, eks dnevu mladosti, popeljala v Kumrovec. Pot v partizanski Lurd je potnika stala vsega pet evrov na osebo, preostalo je znova primaknil ljubljanski ŠOU. Takrat je »Mati nebeška!« zavpil podmladek Nove Slovenije in po cerkveno razgalil nedopustnost izleta v rojstni kraj diktatorja. Četudi bolj kot to bode v oči elitistično razsipavanje študentskih, torej tudi vaših in mojih, novcev.

Letos je vik in krik na srečo zagnala študentska Iskra, ki v osmomarčnem šopingiranju vidi vrhunec degradacije žensk. In zato študentke namesto v Gradec vabi 8. marca na Kongresni trg, kjer bo potekal protest zoper sedanjo vlogo in položaj žena, ki šopingiranje vidi kot njihovo primarno prostočasno dejavnost. V igri pa je še kaj več. Samo ljubljanski ŠOU vsakoletno obrne okrogle štiri milijone evrov. Gre za javni denar, ki ga študentski bosi obračajo daleč od oči javnosti. Pretežno po načelu več meni, nekaj malega tudi tebi. Zakoni zanje ne veljajo, nadzornikov nimajo, odgovorni so zgolj in edinole sami sebi. Celo znamenita Štefanečeva komisija za preprečevanje korupcije se v zgodovini svojega obstoja s ŠOU ni nikoli ukvarjala. Ker da to ni njena pristojnost.

Je pa moja in naša. Kajti časovno sosledje je takšno: danes funkcionar ŠOU, jutri politik. Danes osmomarčni izlet, jutri izlet v davčne oaze.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije