NA ZDRAVJE

Komentar Tanje Cegnar: Čas sprememb

Ob izraziti ohladitvi se navadno okrepijo težave, povezane z visokim krvnim tlakom, nekatere revmatske težave, tudi krči so pogostejši.
Fotografija: Ob izraziti ohladitvi so pogostejše težave z dihali. FOTO: Phive2015/Getty Images
Odpri galerijo
Ob izraziti ohladitvi so pogostejše težave z dihali. FOTO: Phive2015/Getty Images

Spomladi vreme prehaja iz zimskega v poletno obdobje, vendar prehod ni počasen in enakomeren, zaznamujejo ga hitri prehodi iz hladnega v toplo vreme in nazaj. Tudi letos je četrti mesec leta nazorno pokazal, kako lahko za april rekordno toplo vreme v enem samem dnevu prežene močan val hladnega zraka. V prvi polovici meseca smo imeli občutek, da smo prehitro vstopili v poletje, in izmerili rekordno visoko temperaturo za ta čas, nato pa nas je 16. april vrnil v zimske razmere, sledilo je še nekaj prodorov hladnega zraka, in tako se je tudi letos potrdila pregovorna vremenska spremenljivost aprilskega vremena.

Hitri prehodi iz nadpovprečno toplega vremena v izrazito ohladitev in obratno od telesa zahtevajo hitro uskladitev s spremenjenimi razmerami. Seveda se ne spreminja le temperatura, spremembe so posledica intenzivnih vremenskih procesov, ki tudi drugače, ne le prek toplotnih razmer, vplivajo na počutje. Prilagajanje telesa poteka samodejno, če pa je telo oslabljeno, povečano obremenitev telesa ob prilagajanju občutimo s katero izmed širokega spektra vremensko pogojenih težav.

Burna vremenska dogajanja v ozračju pri občutljivih povzročajo težave, ki se kažejo na različne načine, na primer z glavobolom, hitrejšo utrujenostjo, manjšo toleranco na psihoaktivne snovi, nerazpoloženostjo, potrtostjo, težavami z zbranostjo, motnjami spanja, bolečinami na mestih že zaceljenih poškodb, fantomskimi bolečinami, lahko pa se okrepijo tudi simptomi že prisotnih bolezni. Ob izraziti ohladitvi se navadno okrepijo težave, povezane z visokim krvnim tlakom, nekatere revmatske težave, tudi kolike in krči so pogostejši. Pogostejše so težave z dihali.

Dnevi so že opazno daljši od noči, sonce je višje na nebu in poleg toplotnih so tudi UV-žarki dovolj močni, da nas v osrednjem delu dneva opečejo, če smo jim predolgo izpostavljeni. UV-žarki so že dovolj močni, da prispevajo k tvorbi vitamina D, ki je zelo pomemben za naše zdravje. Sončni žarki uravnavajo tudi raven melatonina v telesu, spodbujajo in vabijo k aktivnosti. Če v pomladne mesece vstopamo s slabšo telesno pripravljenostjo, to lahko sovpada s hitrejšim nastopom utrujenosti in slabšo sposobnostjo samodejnega prilagajanja telesa na zunanje vplive oz. razmere.

Za preobčutljive na cvetni prah je pomlad naporna, saj je aprila v zraku največ cvetnega prahu, vrstna sestava pa zelo raznolika, počasi se začenja tudi sezona sproščanja cvetnega prahu trav, ki vrh doseže pozno pomladi. Podatke o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom objavlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, najdete pa jih tudi na spletnih straneh agencije za okolje.

V teh prehodnih mesecih je še posebno pomembno, da poskrbimo za zdrav način življenja z raznovrstno in zdravo prehrano, za pravo razmerje med počitkom in dejavnostjo, dovolj kakovostnega spanja, prilagoditev stopnje naporov v času povečane vremenske obremenitve. Pomembna je tudi skrb za dobro telesno kondicijo (seveda prilagojeno razmeram vsakega posameznika). Kronični bolniki naj se posvetujejo s svojim zdravnikom, da jim svetuje, kako ublažiti okrepljene simptome bolezni.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije