NA KOŽO

Komentar Mihe Šimnovca: Kos kot njegov vzornik Ahonen

Lovro Kos redko pokaže svoja čustva. Ko pa ga enkrat preplavijo, jih težko zadrži v sebi.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

Ko je Lovro Kos minulo soboto v Lake Placidu prvič slavil zmago v svetovnem pokalu, ni skrival solz sreče, ko je 24 ur pozneje z drugim mestom potrdil, da njegov podvig dan prej ni bil naključen, je začel od veselja mahati s smučmi. Skakalni as iz Rudnika pri Moravčah sicer – kot nekoč njegov vzornik Janne Ahonen – redko pokaže svoja čustva. Ko pa ga enkrat preplavijo, jih težko zadrži v sebi.

Z veliko olimpijsko oziroma MacKenziejevo napravo je imel še od lani, ko se ni uvrstil na prvo tekmo, na drugi pa je izvlekel 27. mesto, neporavnane račune. »Takrat sem se sprl s skakalnico, letos sem se pobotal z njo,« je svoj odnos s prizoriščem v ZDA slikovito opisal Kos in priznal, da je s tako dobrimi dosežki presenetil še samega sebe.

Ni bil edini. Werner Schuster, strokovni komentator na televizijski postaji Eurosport, je, denimo, Lovra takoj po sobotnem drugem skoku (v finalu je napadel s 6. mesta) že odpisal iz boja za zmago. Ko so nato tekmeci drug za drugim zaostajali za članom Ilirije, ki se je – zanimivo – med elito prebil skoraj naravnost iz ljubljanskega kluba, se je 54-letni Avstrijec posul s pepelom.

»Zdaj se moram opravičiti vsem Slovencem in navijačem Kosa, ampak resnično si nisem mislil, da lahko še zmaga,« je priznal Schuster, ki je bolj kot skakalec zaslovel kot trener – predvsem kot selektor nemške reprezentance.

Lovro kot eno od svojih prednosti izpostavlja letenje. »Največ pridobivam v zraku,« je pojasnil 16. slovenski zmagovalec tekme za svetovni pokal, za katerega je Daniela Iraschko-Stolz ugotavljala, da resnično leti izjemno hitro. »Zelo bi me zanimalo, koliko hitrejši je Lovro od tekmecev v zraku,« se je nekdanja avstrijska zvezdnica na avstrijski TV-postaji ORF spraševala že med prenosom tekme v Willingenu.

Kakor koli že; Kos je čustva pokazal že prejšnji teden, ko je Peter Prevc tudi javno razkril, da bo po koncu sezone sklenil svojo blestečo športno pot. »Ko nam je na Kulmu povedal, da bo končal kariero, nam je bilo vsem težko, vsi smo bili tiho – brez besed. Ko se začneš zavedati, da ga ne bo več zraven, začneš drugače gledati na vse skupaj. Slovenija bo s Petrovim odhodom izgubila vrhunskega športnika,« je s tresočim se glasom povedal Kos in pristavil: »S tem, da ga prihodnje leto ne bo več zraven, se bom moral še sprijazniti ...«

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije