NA EKS

Komentar Lare Paukovič: Vrelec mladosti

Kot pri vseh preostalih stvareh je treba tudi pri teh rečeh imeti mero, hkrati pa ne pozabiti, da je včasih čar v unikatnosti obraznih potez.
Fotografija: Kylie Jenner FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kylie Jenner FOTO: Reuters

Poslovna ženska in resničnostna superzvezdnica Kylie Jenner se je nedavno mudila na pariškem tednu mode, kjer je prisotne navdušila z izbranimi modnimi kombinacijami – malo manj pa s svojim obrazom. »Videti je stara 40.« »Kako je mogoče, da se je Kylie Jenner tako postarala?« je bila neizprosna internetna javnost. Toda 26-letnica je na fotografijah v resnici zelo lepa, kot diva starega Hollywooda, gre le za to, da se ne moremo znebiti občutka, da je nekaj narobe.

Kylie Jenner spada med dekleta, ki so se od trenutka, ko so se prvič pojavila pred očmi javnosti – po zaslugi resničnostnega šova družine Kardashian je bilo to zelo zgodaj –, izrazito spremenila. Čeprav je priznala komaj kakšen lepotni poseg, primerjave fotografij iz njenih najstniških let in zdaj razkrijejo popolnoma drugačno strukturo obraza, polnejše ustnice, manjši nos, spremenjeno obliko postave pa še marsikaj.

Pri vsem tem je najbolj osupljivo – in skrb vzbujajoče –, da nova različica Kylie Jenner, kljub temu da je jasno, da se vse te spremembe niso mogle zgoditi po naravni poti, ni bila videti umetno v stilu Donatelle Versace in drugih zvezdnic, ki jih imamo v mislih, ko govorimo o ponesrečenih lepotnih posegih; dejansko se je spremenila na bolje. Bržkone zato, ker je lepotna industrija zdaj že tako napredovala, da se da marsikaj doseči že s precej neinvazivnimi posegi, kot je uporaba polnil. Polnila za usta in obraz so tudi zelo dostopna: na večini estetskih klinik se cene začnejo pri okoli 100 evrih.

Lepotni popravki Kardashianovih, pa tudi drugih zvezdnic, so povzročili svojevrstno revolucijo v lepotni industriji. Ravno te »mini« korekcije obraza so postale nekaj, kar so mlade ženske začele vštevati v svojo lepotno rutino. Tiste, ki tega ne počnejo in so na družbenih omrežjih pripravljene pokazati svoj »nedotaknjeni« obraz s prvimi gubicami, veljajo za pogumne. Toda do zdaj očitno nihče ni razmišljal o tem, kakšni so dolgoročni učinki redne uporabe obraznih polnil. Dokler nismo videli obraza Kylie Jenner na pariškem tednu mode in si rekli: ja, to je to.

Dermatologinja Emma Wedgeworth za Daily Mail pojasnjuje, da so obrazna polnila namenjena temu, da dajo starajočemu se obrazu polnost ali zmanjšajo gubice. Toda če jih za korekcijo obraznih potez uporabljajo zelo mladi ljudje, ki jim prvenstveno niso namenjena, imajo lahko ravno nasprotni učinek: obraz je videti nenaravno. »Tak obraz potem deluje starejše in čudno, podobno kot močna ličila na otrocih. Poleg tega še ne vemo, ali obstajajo dolgoročni učinki uporabe teh polnil od zelo mladih let naprej,« je razložila.

Obraz, preoblikovan s polnili (v licih, ustih in tako dalje), je pri mladih ženskah »kriv« za specifičen tip lepote, ki bi ji danes, ko je zaradi popravkov tako pogosta, lahko rekli generična. Nedavno sem na Netflixu gledala kriminalno serijo in glavna igralka se mi je zdela čudovita – a me je hkrati ves čas mučilo, da sem njen obraz že nekje videla. Na blogerki, ki jo spremljam, na prijateljici prijateljice, na mladi vplivnici. In res: gre za njen »novi« obraz, na fotografijah iz mlajših let, ki so se ohranile na Googlu, je neprepoznavna.

S tem ne želim povedati, da sem proti lepotnim posegom. A kot pri vseh preostalih stvareh je treba tudi pri teh rečeh imeti mero, hkrati pa ne pozabiti, da je včasih čar v unikatnosti obraznih potez, četudi te niso usklajene z umetno ustvarjenimi lepotnimi ideali.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije