NA KOŽO

Komentar Dušana Malovrha: Profitarji

Povsem mogoče se med neprofitnimi najemniki znajde celo kak milijonar.
Fotografija: FOTO: Wittayayut Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Wittayayut Getty Images

Vsaka prava afera mora poleg osnovnega zapleta vsebovati dodano vrednost. Zadeva sodna stavba bo poleg objektivne odgovornosti ministrice Dominike (zaradi podpisa pogodbe o nesmotrnem nakupu) očitno vsebovala tudi subjektivno odgovorne (ki na primer niso poskrbeli niti za drugo cenitev vrednosti poleg prodajalčeve). Če bodo stvar raziskali, bi vendar moralo priti na dan, kateri gumpec ali prefrigana kriminalna združba je hote ali nehote opetnajstila državo.

Afera, ki je izbruhnila med stavko zdravnikov, je še boljša: po izjavi, češ da dela za manj, kot dobi čistilka na roko za uro dela, so razkrili, da je zdravnik užival v neprofitnem stanovanju, medtem ko je imel v lasti pravo pravcato vilo.

Kot smo izvedeli – to je šele šokantno –, je bilo pri tem najemanju celo vse legalno, po naših zakonih je imel namreč pravico do neprofitnega stanovanja, saj ni bil lastnik primernega stanovanja (ampak samo glomazne vile, zanj očitno preglomazne). Menda takih najemnikov do 2017. sploh ni bilo mogoče preverjati, ker za to ni bilo zakonske podlage, so razložili v stanovanjskem skladu. Šele po novem zakonu morajo neprofitne najemnike preverjati vsakih pet let. Mislim, halo. Pri otroških dodatkih, denimo, vestno preverjajo vsako leto, če je upravičenec res še upravičen do tistih nekaj evrov. Nekoč sem v službi dobil povišico in ekspresno izgubil dodatek. Ja, še kar logično. Pri stanovanjih preverjajo pa na pet let?!

In tudi to smo slišali od pristojnih, da je povsem mogoče, da se med neprofitnimi najemniki znajde celo kak milijonar. Če le nima, kot rečeno, primernega stanovanja, kar koli že to je. Če med njegovim premoženjem ni takega gnezdeca, ki ga ubožček potrebuje. Recimo enoinpolsobnega. Ima pa vilo blok. Ki pa ga ne rabi zase. Ampak za to, da ga oddaja in z njim profitira med svojim neprofitnim najemom.

Kako je mogoče, da ob taki anomaliji – tudi to je nekdo podpisal – odgovorni oz. tisti, ki vedo, da se in kako se ta anomalija zlorablja, niso že zdavnaj zagnali vika in krika? Zakaj niso sklicali novinarske konference, ki jo drugače tako radi skličejo za vsako pasjo procesijo? Zato, ker imajo tudi oni kaj od tega? Profita, mislim.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije